Bakan Karaismailoğlu, “TÜRKSAT-5A uydusunun alt sistem testleri sorunsuz olarak tamamlandı ve uydunun yörünge yükseltme operasyonları başlatıldı.” dedi.
Kasım 2017’de imzalanan sözleşmeyle Airbus Space’de imali başlayan TÜRKSAT-5A, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssünden Falcon 9 roketi ile 8 Ocak 2021 Cuma günü hava muhalefeti sebebiyle 45 dakikalık gecikmeyle TSİ 05.15’te fırlatılmıştı. Başarılı bir şekilde uzaya gönderilen TÜRKSAT-5A uydusu ile ilgili açıklamada bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, uydu üzerindeki tüm operasyonların planlandığı şekilde sorunsuz sürdürüldüğünü kaydetti.
TÜRKSAT-5A uydusunun sorunsuz bir şekilde uzaya fırlatıldığını belirten Bakan Karaismailoğlu, 35 dakika sonra ilk sinyalin alındığını; TÜRKSAT-5A uydusunun Türkiye saati 5.48 itibari ile roketten ayrıldığını anımsatarak; şöyle konuştu:
“Ayrılmanın ardından ilk veriler Güney Afrika’daki istasyondan alınmış ve TÜRKSAT Gölbaşı yer istasyonuna aktarılmıştır. Uydunun kapsama alanımıza girmesini müteakip TÜRKSAT yer istasyonları üzerinden telemetri verileri doğrudan uydu üzerinden alınmaktadır.
Uydumuzun yörünge yükseltmeye başlamadan önce gerçekleştirilmesi gerekli kritik adımlardan olan güneş panellerinin açılması, elektrikli itki motorlarının bulunduğu kolların açılması, itki sistemlerindeki hazırlıkların tamamlanması işlemlerinin tamamı sorunsuz gerçekleştirilmiştir. Alt sistem testleri sorunsuz olarak tamamlanması ile uydunun yörünge yükseltme operasyonları da başlatıldı. Uydunun elektrikli itki sistemi kullanılarak yaklaşık dört ay sürecek yörünge yükseltme manevraları ve uydu üzerindeki tüm operasyonlar planlandığı şekilde devam ediyor. TÜRKSAT-5A uydusu 31 derece Doğu yörüngesine doğru gerçekleştirdiği yolculuğunu planladığı şekilde sorunsuz sürdürmektedir.”
55 bin kilometre yükseklikte
Karaismailoğlu, TÜRKSAT-5A uydusunun yörüngeye yolculuğu sırasında Dünya’ya uzaklığının değiştiğini vurgulayarak; Dünya’ya en yakın olduğu uzaklığın 550 kilometreyi bulduğunu, en uzak olduğu konumda ise uzaklığının 55 bin kilometreyi bulduğunu açıkladı. Uydunun Dünya’ya yakın olduğu yerde hızının 3 bin 350 m/s olduğunun da altını çizen Karaismailoğlu, uydunun Dünya’ya 55 bin kilometre uzak bulunduğu konumlarda ise hızının 2 bin 300 m/s’ye kadar çıktığının açıkladı.

TÜRKSAT-5A’nın ardından 5B ve 6A uydularının çalışmaları tüm hızıyla sürüyor
Karaismailoğlu, 5A uydusunun ardından 5B ve 6A uydularının fırlatılmasının geleceğini ifade ederek “Şu anda imalatları tamamlanan ve testleri yapılan TÜRKSAT-5B uydumuzu da haziran ayında fırlatmayı planlıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Yerli ve milli TÜRKSAT-6A ile ilgili çalışmaların da devam ettiğine dikkati çeken Karaismailoğlu, TÜRKSAT-6A’nın da 2022’nin ilk aylarında fırlatılmasının planlandığını bildirmişti. Türkiye’nin ulaşım ve altyapıdaki başarılı çalışmalarına uzayda da devam ettiğini söyleyen Karaismailoğlu, “Dünyaya gücümüzü ve varlığımızı hissettiriyoruz. Bundan sonra da uzay ve uydu çalışmalarımız devam edecek’’ diye konuşmuştu.
İlgili Olarak:

Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.