Kasım 2017’de imzalanan sözleşmeyle Airbus Space’de imali başlayan TURKSAT 5A, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssünden Falcon 9 roketi ile 8 Ocak 2021 Cuma günü hava muhalefeti sebebiyle 45 dakikalık gecikmeyle TSİ 05.15’te fırlatıldı.
TURKSAT 5A Uydusunun yörüngeye yerleştirileceği görevde son fırlatması 24 Ekim 2020’de gerçekleşen ve toplamda 3 başarılı fırlatması bulunan B1060.4 roket iticisi kullanıldıktan sonra başarıyla okyanus üzerindeki platforma iniş sağlandı.
Görev yörüngesine yaklaşık 4 ayda ulaşacak olan TÜRKSAT 5A 31 derece doğu yörüngesinde Türkiye için Ortadoğu, Avrupa ile Kuzey, Güney ve Ortabatı Afrika’yı kapsama alanına alarak TV yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sağlayacak. Yanı sıra TÜRKSAT 5A planlanan 30 yıllık görev ömrü süresince Türkiye’nin yörünge ve frekans haklarının güvencesi olacak.
Fırlatmanın ikinci safhasının takibi esnasında sinyal alması ve aktarması gereken yer istasyonunun aktif olmaması sebebiyle bir süreliğine canlı/gerçek zamanlı görüntü aktarımı sağlanamadı ve animasyon üzerinden yayın yapıldı. TÜRKSAT 5A’nın yörüngeye bırakılacağı safhada canlı görüntü aktarımı tekrar sağlandı ve süreç başarıyla tamamlandı.
“Uzay Vatan’da da varlığımızı, gücümüzü bütün Dünya’ya hissettirmiş oluyoruz”
Fırlatmayı Gölbaşı’nda bulunan TÜRKSAT tesisinde takip eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu başarıyla gerçekleşen fırlatma sonrası Habertürk’e açıklamalarda bulundu.
Sözlerine fırlatmadan 35 dakika kadar sonra TÜRKSAT 5A’dan ilk sinyalin alındığını ve 4 ay sonra TÜRKSAT 5A’nın görev yörüngesine ulaşmasıyla beraber testlerin ardından hizmete başlanacağını belirten Karaismailoğlu,
“Ülkemize gurur veren projelerden bir tanesini, yıllar süren çalışmaların sonunda gerçekleştirdik. Bugün uydumuz başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı ve 4 ay sürecek yolculuğuna çıktı. 4 ayın sonunda yörüngesine yerleşecek, testlerimizi tamamladıktan sonra tüm dünyaya hizmet etmeye başlayacak. Böylece Uzay Vatan’da da varlığımızı, gücümüzü bütün dünyaya hissettrimiş oluyoruz.”
ifadelerinde bulundu.
TÜRKSAT 5B uydusunun 2021 Haziranda fırlatılmasının hedeflendiğini belirten Karaismailoğlu, “Bugün ülkemizin uzay tarihi için çok önemli günlerden bir tanesi. Peşinden 5B geliyor. Daha sonra da ilk yerli ve millî uydumuz 6A için de yoğun bir çalışma var. Onu da önümüzdeki yıl bu günlerde fırlatmak için planlarımızı yapıyoruz. İnşallah kendi yerli uydusuyla da uzayda yer alacak bir Türkiye olacak.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
Uzay ve roket teknolojilerine pek meraklı mühendislik öğrencisi, defenceturk.net te savunma sanayii araştırmacısı.