Türkiye’nin 8. aktif uydusu olan Türksat 5B, 19 Aralık 2021 Türkiye saatiyle 06.58’de SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatıldı.
Airbus Defence & Space’in E3000-EOR platformu üzerinden geliştirilen Türksat 5B uydusu, teslimatının ardından 29 Kasım 2021 tarihinde Fransa’dan ABD’ye sevk edilmişti. 19 Aralık 2021 tarihinde, ABD’nin Florida eyaletinde yer alan Cape Canaveral fırlatma kompleksinden SpaceX Falcon 9 roketiyle Türkiye saatiyle 06.58’de yörüngeye fırlatıldı. Fırlatmayı takip eden saatlerde 42° Doğu jeosenkron (yere eş zamanlı) yörüngesine oturtulması planlanan Türksat 5B uydusunun manevra kabiliyetini en az 35 yıl sürdüreceği öngörülüyor.
Türksat 5B, frekansın tekrar kullanımı ve çoklu hüzme tekniklerinden faydalanan, 18-27 GHz frekans aralığında çalışan Ku-Band ve Ka-Band teknolojileriyle kapsayacağı bölgelerde hizmet verecek. Bu bölgeler arasında Ortadoğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıl Deniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve civar ülkeler yer almakta. Toplamda 55Gbps’lık veri aktarma kabiliyetine sahip olan Türksat 5B, Türkiye’nin veri iletişim kapasitesini 15 kat artıracak ve kapsamı altında kalan bölgelerde ticari faaliyette bulunabilecek. Ayrıca Türksat 5B, yüksek veri iletim kapasitesi sayesinde Türkiye’nin karasal altyapılarının erişemediği yerlere internet ve haberleşme olanakları sağlayabilecek.
Türksat 5B Uydusu
Uzayda haberleşme uydusu bulunduran 30 ülkeden biri olan Türkiye, Kasım 2017’de Airbus D&S ile yaptığı aynı anlaşma kapsamında üretilen Türksat 5A’yı 8 Ocak 2021 tarihinde Florida, ABD’de yer alan Cape Canaveral fırlatma kompleksinden uzaya yine bir SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatmıştı. 4 Mayıs 2021’de jeosenkron yörüngeye oturmasından yaklaşık 35 dakika sonra ilk sinyali alınan 3.5 ton ağırlığındaki Türksat 5A, 31° Doğu boylamında 18-27 GHz frekansta K-Band teknolojisiyle Batı Avrupa, Batı Avrasya ve Afrika’da hizmet vermekte.
Konuyla ilgili 1 Aralık 2021’de açıklamada bulunan Türksat A.Ş. Genel Müdürü Cenk Şen, teknoloji yarışında yer alması gereken Türkiye’nin, özellikle uydu teknolojileri alanında ciddi gayret gösterdiğini vurguladı. Söz konusu çabalar doğrultusunda Türksat 6A ile ilgili çalışmaların başlatıldığını anımsatan Şen, uydunun Türksat 3B, Türksat 4A ve Türksat 4B’nin yanı sıra Türksat 5A ve Türksat 5B’de yetiştirilen Türk mühendisler tarafından yapıldığını söyledi. Şen, özellikle Türksat 5A ve Türksat 5B üretim sürecinde 12 Türk mühendisin yetiştirildiğine de işaret ederek şunları söyledi:
“Uzay multidisipliner bir ortam ve bu nedenle uzayla sadece uzay mühendisi uğraşacak diye bir şey yok. Makine mühendisinin de, bilgisayar mühendisinin de, endüstri mühendisinin de görevi var. Hatta fizik ve temel bilimler de var. Gençlerimiz bunu dikkate alsınlar. Çünkü uydular çok ciddi teknolojik geliştirmeler yaşamak zorunda ve yeryüzü kaynakları tükenmek üzere. Artık, uzaya erişim daha önemli. Bu nedenle bunun milli ve yerli sistemlerle yapılması da ayrıca önemli hâle geliyor.”
İlgili Olarak

THWS Mekatronik Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.