Kasım 2017’de imzalanan sözleşmeyle Airbus Space’de imali başlayan TURKSAT 5A, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssünden Falcon 9 roketi ile 8 Ocak 2021 Cuma günü TSİ 04.28’de uzaya gönderilecek.
TURKSAT 5A Uydusunun yörüngeye yerleştirileceği görevde son fırlatması 24 Ekim 2020’de gerçekleşen ve toplamda 3 başarılı fırlatması bulunan B1060 roket iticisi kullanılacak.
8 Ocak 2021 Cuma günü TSİ 04.28’de fırlatmayı canlı izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
31 derece doğu yörüngesine yerleşecek TURKSAT 5A ile Türkiye Ortadoğu, Avrupa; Kuzey, Güney ve Orta Batı Afrika’yı kapsama alanına alarak TV yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sağlayacak.
Airbus tarafından tasarlanan E3000 platformuna inşa edilen uydumuz fırlatılacağı transfer yörüngeden ana yörüngesi olan yer eşzamanlı yörüngeye elektrik itki sistemiyle geçecek. TURKSAT 5A 10-12 kW elektrik gücüne sahip 3,5 ton ağırlığında bir uydu.
TURKSAT 5A Ku-bant yayını için 36.000 km.’de yer eşzamanlı yörüngeye ulaşmasıyla beraber hava, kara ve deniz araçlarının veri haberleşmesini sağlayan aktif 4. haberleşme uydumuz olacak. TURKSAT 5A’nın eşleniği TURKSAT 5B’nin de bu yıl SpaceX tarafından fırlatılması hedefleniyor.
TURKSAT 5A ile uzay vatanda daha güçlü olacağız
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Türksat 5A’nın yörüngesinde hizmete girmesiyle birlikte, Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B ile birlikte, uzaydaki aktif haberleşme uydu sayımız 4’e çıkacaktır. Türksat 5A’nın da devreye girmesiyle birlikte, uzay vatanda çok daha güçlü olacağız.” dedi.
TURKSAT 5A fırlatmadan yaklaşık 4 ay sonra hedef yörüngeye yerleşerek hizmete başlayacak. Yaklaşık 30 yıl görev ömrü beklenen uydumuz daha önceki haberleşme uydularımızdan daha uzun bir görev ömrüne sahip olmuş olacak.
TURKSAT 5A Hatıra Bileti
Türkiye’yi 31 derece doğu yörüngesinde temsil edecek TURKSAT 5A uydusuna ait hatıra bileti almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
Uzay ve roket teknolojilerine pek meraklı mühendislik öğrencisi, defenceturk.net te savunma sanayii araştırmacısı.