TÜRKSAT 6A’da CTech imzası.
Defence Turk olarak CTech tesisini ziyaret ettik ve başta CTech Genel Müdürü Dr. Cüneyd Fırat olmak üzere bu önemli kurumda çalışan personellerle özel röportajlar gerçekleştirme fırsatını yakaladık. Bu bağlamda ilk olarak CTech Genel Müdürü Dr. Cüneyd Fırat ile röportaj gerçekleştirdik. CTech’in çalışmaları ve TÜRKSAT 6A projesine dair açıklamalarda bulunan Fırat şu ifadelere yer verdi:
“CTech için TÜRKSAT 6A Projesi nev-i şahsına münhasır bir özelliği olan proje. Bu açıdan baktığımızda CTech perspektifinden, tabii ki bütün çalışmalarımız ve ürünlerimiz hepsi bizim için ayrı ayrı kıymetli. Ancak TÜRKSAT 6A’nın diğer projelerden önemli bir farkı var; CTech’in uzay alanında yaptığı ilk proje.
Diğer bütün projelerimiz aslında yer sistemi olarak yaptığımız ürün ve projeler. TÜRKSAT 6A Projesi ile biz aslında çok önemli kabiliyetler ve tecrübeler edindik. Dolayısıyla, 2014 yılından başlayan ve bugünümüze gelen TÜRKSAT 6A serüveninde, biz ilk defa uyduya takılacak alt sistemin tasarlanması, bununla ilgili kalite sisteminin şirkette oluşturulması, mühendislik süreçlerinin oluşturulması, test altyapısının oluşturulması ve üretim altyapısının oluşturulması gibi birçok önemli boyutta başlangıcı yapmış olduk. “
Ek olarak Fırat, uydu teknolojilerinde dünyanın sayılı oyuncularından biri olmanın yolunda ilerlediklerini ifade etmekte. Bu kapsamda Fırat, sözlerine şu ifadelerle devam etti:
“Bugün artık ülkemizde bu alanda belli bu aşamaya gelmiş az sayıdaki şirketten bir tanesi olmuş durumda CTech. Bunun ötesinde de dünyada bir oyuncu olma ki bizim zaten CTech’in vizyonu, kendi faaliyet alanlarında Türkiye’de öncü, dünyada oyuncu olmaktır. Dolayısıyla, uydu ve uzay alanında da CTech artık bir dünya oyuncusu olmaya da namzet bir kuruluştur. Bundan sonraki çalışmalarımızı daha da artırarak sürdüreceğiz. Zira CTech şu anda, yani bugün itibariyle TÜRKSAT 6A dışındaki bazı ülkemizin uydu ve uzay programlarının da parçası haline gelmiş durumda. Hatta 2019 yılında da CTech olarak ülkemizde bir alt sistem kabiliyetinin, daha doğrusu bileşen kabiliyetinin yurt dışına ihracatını bir Avrupalı firmaya yaparak da ilklerden birini yine başarmıştır.”
İlgili Olarak
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi // Savunma sanayii meraklısı