TUSAŞ dergisinin 130. sayısında imzalanan sözleşmeler kapsamında TUSAŞ AKSUNGUR İHA’nın Güney Afrika ve Orta Asya bölgelerinde hizmet vereceği aktarıldı. Kasım 2022’de Kırgızistan Kırgızistan Devlet Başkanı Sadyr Caparov, AKSUNGUR İHA ve AKINCI TİHA tedarik edileceğini açıklamıştı. AKSUNGUR halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Uzun havada kalma süresi ve 750+ kg faydalı yük kapasitesine sahip AKSUNGUR, farklı görev yükleriyle (Mühimmat, SAR, baz istasyonu…) dontaılabilmesiyle birçok farklı ihtiyaca cevap verebiliyor. Özellikle geniş deniz sahalarına kıyısı olan ülkeler için uzun havada kalma süresinden dolayı uygun olan AKSUNGUR için Sonobuoy entegrasyonu gibi deniz karakol kabiliyetleri geliştirilmesi üzerine çalışmalar devam ediyor.
AKSUNGUR İHA
AKSUNGUR MALE sınıfı İHA Sistemi: gece/gündüz her türlü hava koşullarında istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevlerini gerçekleştirebilen; EO/IR, SAR ve Sinyal İstihbaratı (SIGINT) faydalı yüklerini ve çeşitli havadan yere mühimmat sistemlerini taşıyabilen Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı İnsansız Hava Aracı sistemi olarak öne çıkıyor.
AKSUNGUR, 40.000 feet irtifaya çıkabilen ve 40 saate kadar havada kalabilme özellikleriyle en zorlu operasyonların tamamlanabilmesine imkan veren iki adet TEDI PD-170 turbodizel motora sahip. İlk uçuşunu 2019 yılında icra eden platform 50 saat havada kalış rekoruna sahip.
İlgili Olarak

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.