Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), 2002’den bugüne kadar Boeing ve Airbus’a yapılan teknik parça teslimatlarının verilerini açıkladı
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) dünya havacılık ekosisteminin önde gelen kuruluşları için önemli kompozit parçaların tasarım ve üretim faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. TUSAŞ, 14 Aralık 2020 tarihinde sosyal medya hesabında yapmış olduğu paylaşım ile 2002’den bugüne kadar Boeing ve Airbus şirketlerine yapılan parça teslimatlarının verilerini açıkladı.
2002 yılından bugüne kadar Boeing için;
- 3388 set kompozit panel ve kritik gövde bileşenleri
- 500.000 adet detay/alt montaj parçası
Boeing 787-8-9-10 serisi uçaklar için;
- 1107 uçaklık set irtifa dümeni,
- 1120 uçaklık set kargo paneli,
- 266 uçaklık set yatay stabilize hücum kenarı
Boeing B-737 uçakları için;
- toplam 895 uçaklık kanat ucu seti
2002 yılından bugüne kadar Airbus için;
- Airbus A400M programında toplam 126 uçaklık set
parçanın üretimini tamamlayarak teslim edildiğini açıkladı.
TUSAŞ, Airbus A350’ye büyük katkılar sağlıyor
TUSAŞ, kendi özgün ürünlerinin tasarım ve üretiminin yanı sıra dünya havacılık devlerinin ürettiği hava araçları için de önemli kompozit parçaları tasarlayıp imal etmeyi sürdürüyor. Üretimde sıfır hata vizyonu ile çalışmalarına devam eden TUSAŞ, 2012 yılından bugüne dünyanın yeni nesil en büyük yolcu uçakları arasında yer alan Airbus A350 – 900 ve A350-1000 uçakları için uçağın yana yatma hareketlerinde kullanılan önemli bir uçuş kontrol yüzeyi olan Kanatçıkların tasarım ve üretimini tek kaynak olarak üstleniyor. Toplamda 500 mühendis ve teknisyenin görev aldığı A350 Kanatçık programında her bir uçak için 5 metre uzunluğunda ve bir metre genişliğinde tamamen karbon kompozit malzemeden 4 adet kanatçık üretimi gerçekleştiriliyor.
TUSAŞ, Boeing ile teknoloji işbirliği yapmıştı
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve Boeing, 12 Kasım 2020 tarihinde Türkiye’de havacılık standartlarına uygun termoplastik parça üretim kabiliyeti geliştirilmesi amacı ile bir işbirliği anlaşması imzalamıştı.
TUSAŞ, bahse konu anlaşma sayesinde, anlaşma tam otomasyonlu makineler ile yüksek kapasiteli, kaliteli ve hızlı üretim teknolojili tesisi olmasının yanı sıra termoplastik kompozit üretim kabiliyeti de kazanmış oldu. Bu alanda çalışacak olan teknik personelin de yetişmesine imkan sağlayacak olan tesis, yerli ve milli imkanlarla dünya standartlarında termoplastik kompozit parça üretecek.
İlgili Olarak
TUSAŞ, uluslararası şirketlere kompozit tedariğini sürdürüyor
TUSAŞ Türkiye’nin en büyük kompozit üretim tesisini kuruyor.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi. Bilişim hukuku ve Uluslararası hukuk alanlarında araştırmalar yapıyor. Uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii alanları ile ilgileniyor.