Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Katar Emiri’ne Small Geo uydusunun dosyasını iletti.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A. Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, A Haber’de Gündem Özel yayınına konuk oldu. TUSAŞ ve INVAP ortaklığında kurulan GSATCOM’un uydu çalışmaları ile ilgili konuşan Kotil; Katar Emirinin TUSAŞ ziyareti sırasında Katar’daki haberleşme uydusu ihalesi kapsamında 3 adet Small Geo haberleşme uydusunun dosyasını ilettiklerini belirtti. Temel Kotil; Katar’a uydu ihracatının olması durumunda Türkiye’nin Arjantin’e ihraç ettiği 1 adet uydu (ARSAT-SG1) ile beraber toplamda 4 adet uydunun (1+3) ihraç edileceğini belirtti.
Sabah’ın aktardığına göre Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani; Aralık 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’den TUSAŞ projelerine ilişkin bilgi aldı. Katar Emiri Al Sani; Small Geo haberleşme uydusunun yanında Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET ve T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopterinin maketini inceledi.
Arjantin Ulusal Telekomünikasyon Şirketi ARSAT’ın Güney Amerika’daki haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak ARSAT-SG1 uydusunun, Yer Senkron Yörüngede en az 15 yıl görev yapması planlandı. Yüksek çıkış kapasitesi ve elektrikli itki çözümüyle tasarlanacak ARSAT-SG1 Uydusunun, 2024 yılında teslim edilmesi planlanmaktadır.
Small Geo Haberleşme Uydusu
Yeni Nesil Haberleşme Uyduları Ürün Ailesi; televizyon yayını, multimedya uygulamaları, mobil ve sabit internet erişimi, güvenli haberleşme gibi geleneksel haberleşme uydusu fonksiyonlarını, performans düşümü olmaksızın karşılayabilen ve nispeten daraltılmış hacimli konfigürasyona sahip maliyet etkin haberleşme uyduları konseptidir.
Geniş skaladaki müşteri gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde geliştirilen daraltılmış hacimli uydu ailesi, yeniden boyutlandırabilir ve temel olarak modüler tasarım yaklaşımı yöntemi ile ayrıntılı ve hassas bir biçimde optimize edilmiştir. Daraltılmış hacimli ürün ailesi, uzay kesiminde 0,5 ila 2 ton sistem kapasitesiyle askeri ve sivil amaçlı her türde karmaşık iletişim görevine hizmet etmek üzere tasarlanmıştır.
Yeni nesil haberleşme uyduları ürün ailesi son kullanıcılar için benzersiz avantajlar sağlamaktadır:
- Önemli Ölçüde Optimize Edilen Uydu İlk Yatırımı (CAPEX)
- Kısa Entegrasyon Süresi ve Hızlı Teslimat
- Yüksek Çıkış Kapasitesi (HTS: High-Throughput System)
- Yazılım Tabanlı Esnek Haberleşme Görev Yükü
- Fırlatıcıların Çoğu ile Tam Uyumlu Üst Üste (Stack) ve Birlikte Fırlatma (Rideshare) Konfigürasyonu
- Tümüyle Elektrikli İtki Sistemi
- Asgari 15 Yıl Tasarım Ömrü
Stratejik Avantajlar
- Yazılım Tabanlı Esnek Haberleşme Görev Yükü
- Elektrikli İtki Sistemi ile Yörünge Transferi ve Yörünge Bakımı
- Çoklu Fırlatma Konfigürasyonu
- Maliyet Etkin Sistem Çözümü
İlgili Olarak

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever