CNN Türk’te katıldığı “Ne Oluyor?” programında Temel Kotil, TUSAŞ’ın helikopterler konusundaki yol haritası hakkında önemli açıklamalarda bulundu
Katıldığı röportajda helikopter projeleri üzerine açıklamalarda bulunan Kotil, T-625 Gökbey’den T-925 10 ton sınıfı Genel Maksat Helikopteri’ne varıncaya kadar yeni bilgiler verdi.
T-625 Gökbey
Temel Kotil, Gökbey’in sertifikasyon uçuşlarının devam ettiği ve 4. prototipin üretim aşamasında olduğunu açıkladı. Projenin geldiği yeri belirtmek amacıyla test uçuşu ile sertifikasyon uçuşu arasındaki farka vurgu yapan Kotil 2022’de 3 helikopterin Jandarma Genel Komutanlığı’na teslim edileceğini söyledi. Aynı zamanda Gökbey’in mensup olduğu sınıftaki helikopterlerin ihracat arenasında önemli bir yere sahip olduğuna değindi.
T-929 ATAK-II
Temel Kotil, TSK’nın ağır sınıf taarruz helikopteri ihtiyacına cevap verecek olan T-929 ATAK-II üzerine de bazı açıklamalarda bulundu. 2023’de ilk uçuşunu yapacak olan helikopterde motorlar için Ukrayna ile anlaşıldığını ve kullanılacak motorun 2.500 beygir gücünde olacağını söyledi. Bu motorun Ukrayna’nın belirtilen güç sınıfındaki tek motoru olan TV3-117VMA olması mümkün.
T-929 ATAK-II ile Apache’den daha iyi bir helikopterin hedeflendiğini belirten Kotil, silah yükü hakkında da bazı açıklamalarda bulundu. Helikopterin yeni tasarım silah sistemleri kullanacağı ve Sarsılmaz ile TUSAŞ ortaklığındaki TR Mekatronik firması tarafından ATAK-II için 30 mm top geliştirildiğini, bu topun (kullandığı mermilerin) zırhlı araçlara karşı etkili olacağına değindi.
T-925 Genel Maksat Helikopteri
Hakkında fazla bilgi bulunmayan 10 ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri’ne ilişkin yeni bilgiler veren Temel Kotil, helikopterden bahsederken T-925 ismini ilk defa kullandı. Buradan helikopterlerin isimlendirilmesi konusunda bir standart oluşturulduğunu gözlemlemek (T-[Ağırlık sınıfı][Genel Maksat: 25/Taarruz: 29]) mümkündür. 19 kişilik kapasite ve rampaya sahip olacak helikopterde T-929 ATAK-II ile bileşen ortaklığı olacağını ekleyen Kotil, T-925’in ilk uçuşunu 2025’te yapacağını açıkladı.
Koaksiyel Rotorlu Platformlar
TUSAŞ’ın V-22 Osprey gibi bir tiltrotor hava aracı üzerinde çalışıp çalışmadığı üzerine yöneltilen soruya ise tiltrotorlardan ziyade koaksiyel rotorlu platformların ATAK-II sonrası için düşünüldüğünü cevabını verdi. Bilindiği üzere aktif hizmetteki tek tiltrotor hava aracı ABD menşeili V-22 Osprey’dir.
Kotil, bu konuda Sikorsky’nin yakın zamanda geliştirdiği koaksiyel rotor prototiplerini örnek verdi. Koaksiyel rotorlu hava araçları kuyruk pervanesi yerine farklı yönde dönen ikinci bir rotor aracılığıyla dengeyi sağlar. Rusya bu prensibe sahip Ka-25 Hormone ve Ka-52 Alligator helikopterlerini halihazırda kullanmaktadır.
Son zamanlarda ise koaksiyel rotorlu hava araçları farklı yönde evrilmiştir. Helikopterlerde intikal yetenekleri ve bekanın önem kazandığı günümüzde bu ihtiyacı karşılamak için tasarıma “itici” bir pervane eklenmiştir. Bu nitelikteki ilk örnekler Sikorsky’nin geliştirdiği SB>1 Defiant ve S-97 Raider’dır. Söz konusu hava araçları 200 knot’a yakın hızlara ulaşabilmektedir.
İlgili Olarak
Gökbey helikopteri sertifikasyon uçuşlarını gerçekleştiriyor
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.