Destek eksikliği nedeniyle Ukrayna’ya teslim edilen Challenger 2 tanklarının sadece %50’si şu anda çalışır durumda.
Geçtiğimiz yıl, aralarında Polonya ve Finlandiya’nın da bulunduğu bazı ülkelerin Leopard 2′ ana muharebe tanklarının bir kısmını Ukrayna ordusuna teslim edebilmesi için yeşil ışık yakması gereken Almanya’nın tereddütleri nedeniyle Batılı menşeli tankların Kiev’e olası teslimatı tartışmaların odağında yer almıştı.
Alman Şansölyesi Olaf Scholz’a göre bu konuda bir karar almadan önce ABD ile “yakın istişare” içinde hareket etmek gerekiyordu. Ancak Fransız AMX-10 zırhlı araçlarının Ukrayna’ya teslim edileceğinin açıklanması dengeleri sarsmıştı. Bu bağlamda kısa bir süre sonra Birleşik Krallık da Ukrayna’ya 14 adetlik Challenger 2 tankıyla destek vermişti.
Daha sonra Almanya bu politikasından taviz vererek Ukrayna için bir “Leopard Koalisyonu” kurulmasını teşvik edecek kadar mevcut politikasını revize etti. Ukrayna’ya tank veya zırhlı araç teslim eden ülkeler aynı zamanda araçların gelecekteki mürettebatlarının hem teknik hem de taktik açıdan eğitmek, mühimmat tedarikini sağlamak ve operasyonel durumda bakımlarını sağlamak zorunda.
Ayrıca teslim edilen araçların hepsi NATO standartlarına uygun olsalar bile, birkaç farklı tank modeline sahip olmak denklemi karmaşıklaştırmakta. Alman milletvekili Sebastian Schäfer’in de belirttiği gibi Leopard A1A5 ve Leopard 2 için durum zaten böyle. Ocak ayında yedek parça sıkıntısından ve Ukraynalı teknisyenlerin yetersiz eğitiminden yakınan Schäfer, “Onarım girişimleri bazen onarmaları gereken tanklara daha fazla zarar verebiliyor.” ifadelerinde bulundu.
Ukrayna’nın Haziran 2023’te başlattığı karşı saldırı sırasında, sadece bir Challenger 2 savaşta kaybedildi. Diğer ikisi ise isabet aldıktan sonra onarıldı. Ancak teslim edilen 14 tanktan sadece 7 tanesi hala çalışır durumda olduğundan MCO (Operasyonel Durumda Bakım) bu konuda zorlanıyor.
“Kayfarick” çağrı koduyla anılan İngiliz eğitimli filo komutanı, İngiliz The Sun gazetesine verdiği röportajda, “5 tanesi bozuldu ve yedek parçaların İngiltere’den gelmesi bazen aylar alıyor.” diyerek yaşanan lojistik sıkıntısını anlattı. Ukraynalı filo komutanı röportajın devamında ise, “Yedek parça almak uzun zaman alıyor. Lojistik hem bizim tarafımızda hem de İngiliz tarafında çok karmaşık. Ayrıca palet yastıkları, kule bileşenleri ve nişan sistemleri uzun ömürlü olmuyor.” dedi.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.