Ukrayna Hükümeti, küçük İHA’lar için turbojet motorlarının geliştirilmesine önümüzdeki 10 yılda 400 milyon UAH harcamak istiyor
Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanlığı, 2030’a kadar ülkenin havacılık endüstrisi için bir taslak geliştirme programı yayınladı. Programın 35.93 milyar UAH (1.3 milyar dolar) olan toplam bütçesinin 20 milyar UAH’sinin (800 milyon dolar) devlet hazinesinden finanse edileceğini ve kalan 15.9 milyar UAH’nin (600 milyon dolar) özel sektörden karşılanacağı öngörüyor.
Fon, yeni uçaklar, helikopterler ve ilgili parça ve sistemlerin yanı sıra insansız hava araçlarının geliştirilmesini de kapsayacak. Taslak programı, özellikle küçük İHA’larda kullanılmak üzere bir “turbofan tipi jet motoru ailesi” geliştirmek için Ar-Ge projelerine 400,2 milyon UAH tahsis ediyor. Bu miktarın 250 UAH’si devlet hazinesi tarafından finanse edilecek.
Artyakıcılı turbofan jet motorları genellikle her tür süpersonik savaş uçağına (Su-27 veya MiG-29 savaş uçakları gibi) güç sağlamak için kullanılır.
Yüksek baypaslı turbojet motorlar ise modern ticari ve nakliye uçaklarında (örneğin An-178 ve An-124 “Ruslan” gibi) kullanılır.
Art yakıcı özelliğine sahip olmayan ses altı jet motorları, tipik olarak seyir füzelerinde ve bazı ses altı eğitim uçaklarında kullanılır.
Bu motorlara sahip İHA’lara örnek olarak ABD’nin Boeing MQ-25 Stingray, Çin’in AVIC Cloud Shadow, İran’ın Shahed 171 Simorgh ve Rusya’nın S-70 İHA’lar verilebilir.
Ukrayna ile yakın zamanda ortak girişimlere imza atan Baykar Makina’nın MIUS projesi bu İHA’lar ile benzer yeteneklere sahip bir platform geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu insansız muharip uçak, Ukrayna tarafından geliştirilen Ivchenko-Progress AI-25TLT turbojet motor ile donatılmış olarak tasarlanmıştır.
Taslak programı, yüksek irtifa ve süpersonik insansız hava araçları ve sistemler için sadece 7 milyon UAH (240 bin dolar) ayırıyor, bu da küçük bir prototip İHA geliştirmek ve inşa etmek için yetersiz. Bu nedenle, Ukrayna’da yabancı üretim İHA’larda kullanılmak üzere küçük İHA turbojet motorlarının geliştirileceğini varsaymak mantıklı olacaktır.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili olarak: