Alman TYTAN Technologies, giderek artan insansız hava aracı tehditlerine karşı İHA ile İHA önleme konsepti üzerine çalışmalarına devam etmekte.
TYTAN Technologies, insansız hava araçlarına karşı önleme yapabilmek amacıyla yeni bir İHA sistemi tanıttı. Bu kapsamda sistem İran üretimi Shahed-136 kamikaze İHA başta olmak üzere çeşitli keşif ve taarruz İHA’larını önlemek için tasarlanmış olup sıradan bir oyun kumandasıyla bile kontrol edilebilme kabiliyetiyle dikkat çekmekte.
Defense Express tarafından yapılan habere göre Ukrayna, daha önce Rus insansız hava araçlarını ve Shahed-136 gibi uzun menzilli kamikaze İHA’ları önlemek amacıyla geliştirilen yeni bir İHA sistemini test etmeye başladığını açıklamıştı. Bu bağlamda Brave1 adlı Ukrayna Savunma İnovasyonları askeri teknoloji kümesi tarafından bir sosyal medya platformunda paylaşılan fotoğraflarda, söz konusu İHA sisteminin Alman girişimi TYTAN Technology tarafından geliştirilen Tytan İHA olduğu doğrulandı.
İHA ile İHA önleme konsepti, insansız hava araçlarının giderek artan tehditlerine karşı etkili bir savunma yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Bu konseptte, düşman İHA’larını tespit etmek, izlemek ve etkisiz hale getirmek için başka bir İHA kullanılmaktadır. Özellikle kamikaze İHA’lara ve keşif dronlarına karşı kullanılan bu sistemler, hızlı tepki verebilme kabiliyeti ile dikkat çekmektedir.
İHA’lar arasındaki bu karşılıklı etkileşim, yüksek hassasiyetle hedefe ulaşırken aynı zamanda maliyet açısından da büyük avantajlar sunmaktadır. Hem askeri hem de sivil alanlarda İHA ile İHA önleme teknolojisinin kullanımı, hava savunma sistemlerini bu noktada daha erişilebilir ve maliyet etkin bir hale getirerek hava sahasının güvenliğini artırmaktadır.
Tytan İHA
Tytan İHA, 3D baskı teknolojisinin aktif kullanımı sayesinde düşük maliyetli bir sistem olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle gövdesi tamamen eklemeli imalat yöntemiyle üretildiği bilinmektedir. Ayrıca İHA, bir konteynerden fırlatılarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda firma bu özelliğin zırhlı araçlara hava savunma kabiliyeti kazandırmak için etkili bir çözüm sunduğunu vurgulamakta.
Tüm bunlara ek olarak Tytan İHA, sahada Steam Deck oyun kumandası kullanılarak kontrol edilebilmesiyle de dikkat çekmekte. Valve tarafından taşınabilir bir oyun konsolu olarak piyasaya sürülen bu cihaz, boyutuna göre oldukça güçlü bir donanım sunmakta. Bu sebeple özellikle Ukraynalı geliştiricilerin de birçok drone ve robotik platformda bu sistemi kullandığı görülmekte.
![](https://www.defenceturk.net/wp-content/uploads/2025/01/Tytan-IHA.jpg)
TYTAN Technologies, bu ürünün geliştirilmesinin bir yıldır devam ettiğini ve Ukrayna’nın saha deneyimi ile düşman sistemlerine karşı uygun maliyetli silah talebinin projeyi şekillendirdiğini belirtmekte. Ayrıca firma, İHA’nın özellikle “makine görüsü” odaklı yapay zeka algoritmaları üzerinde çalışmalarına odaklanmakta. Bu nedenle Ukrayna’nın Brave1 kümesi, ilgili çözümleri geliştirmek amacıyla firmayla iş birliği yaptığını ifade etmekte.
İlgili Olarak
İsrail’den adı açıklanmayan Avrupa ülkesine İHA’lara karşı savunma sistemi tedariki
![](https://www.defenceturk.net/wp-content/uploads/2025/01/Ekran-goruntusu-2025-01-11-114226.png)
Defence Turk Editör. İstinye Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Savunma sanayii meraklısı