Ukrainian Armor tarafından geliştirilen Protector insansız kara aracının ilk kez test görüntüleri yayınlandı.
Yerel bir zırhlı araç üreticisi olan Ukrainian Armor, Protector insansız kara aracını (İKA) test sahasındaki görüntüleriyle tanıttı. Test koşulları altında ilk kez sergilenen insansız kara aracının ön hatlardaki lojistik yükü hafifletmesi ve personel için riski azaltması amaçlanıyor.
Protector, mühimmat, havan sistemleri ve istihkam malzemeleri de dahil olmak üzere çeşitli ekipman türlerini genellikle erişilmesi zor olan ileri mevzilere ulaştırabilen bir lojistik aracı olarak hareket etmek üzere tasarlanmıştır. Defence Blog tarafından yapılan habere göre araç tek seferde 1.200 kilograma kadar kargo taşıyabilmektedir. Böylece Protector, ateş altında veya engebeli arazide ikmal görevleri için önemli çözüm haline gelebilecektir.
🔵🇺🇦Ukrayna insansız kara aracını test ediyor
🔸Ukrainian Armor tarafından geliştirilen Protector insansız kara aracının ilk kez test görüntüleri yayınlandı
🔗https://t.co/NNGk9iA3N3 pic.twitter.com/9vXUwgofR3— Defence Turk (@Defence_Turk) December 4, 2024
4×4 arazi aracı şasisi üzerine geliştirilen Protector, zorlu arazilerde kolayca hareket edebilir ve bir metre derinliğe kadar suda ise ilerleyebilmektedir. Protector, sahip olduğu yüksek hareket kabiliyeti ve operasyonel erişimi sayesinde ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda 190 beygir gücünde bir dizel motorla donatılan İKA, saatte 65 km hıza ulaşarak ikmal operasyonlarının hızını önemli ölçüde arttırması hedeflenmektedir.
Yine Defence Blog tarafından yapılan habere göre 10-12 kilometreye kadar güvenli bir mesafede konumlandırılmış bir operatör aracı uzaktan kontrol etmektedir. Böylece çoğu insansız sistemin birincil amacında olduğu gibi Protector’un da amacı, muharebe bölgelerinde personel hayatını tehlikeye atmadan çeşitli görevleri yerine getirmektir.
Gerçekleştirilen tanıtım, Protector’un hem güvenliği hem de lojistik verimliliği arttırarak savaş alanına gerçek operasyonel avantajlar getirebileceğini kanıtlamak olarak ele alınmaktadır. Ukraynalı üretici Ukrainian Armor, sistemin temel faydalarından birinin maliyet etkinliği ve nispeten hızlı üretim zaman çizelgesi olduğunu ve bu sayede geniş ölçekte hızlı konuşlandırmaya olanak sağladığını vurguladı.
Protector insansız kara aracı
Protector’un platform ağırlığı 4.000 kg’a kadar çıkabilmekle birlikte 190 beygir gücündeki motoru onu saatte 60 kilometre hıza ulaştırmaktadır. Ayrıca Stanag 4569 seviye 1 balistik korumaya sahip olan İKA, ICoMWare durumsal farkındalık sistemine entegre edilerek muharebe alanında kapsamlı ve yaygın bir şekilde kullanılması planlanmaktadır.
İKA hakkında açıklamalarda bulunan Ukrainian Armor CEO’su Vladyslav Belbas, “Protector İKA’yı öncelikle bir lojistik platformu olarak konumlandırıyoruz. Ama aynı zamanda bir keşif robotu olarak, tehlikeli bir yerden dronları taşıyan ve fırlatan bir platform olarak ya da yaralıları tahliye etmek, kargo ve mühimmat taşımak için de kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.
Belbas’a göre Protector İKA, düşman zırhlı araçlarını veya personelini etkisiz hale getirmek için çeşitli silah veyahut ateş gücüne sahip bir İKA olarak da kullanılabilir. Ayrıca Belbas insansız kara aracının ek avantajları arasında düşük fiyatı ve hızlı üretilebilme kabiliyetinin olduğunu da vurguladı.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.