Çin uzay tabanlı navigasyon sistemleri konusunda BeiDou Navigasyon Sistemi projesi ile yeni bir adım attı.
Çin, 2035 yılına kadar Beidou konumlandırma ve navigasyon sistemini ilerletmek için stratejik bir yol haritası açıkladı. Bu bağlamda Çin, daha ileri teknolojiye sahip ve fonksiyonel olarak daha güçlü olan bir sonraki nesil BeiDou sistemini geliştirecek. Söz konusu navigasyon sisteminin 3 adet test uydusunun 2027 yılında fırlatılması planlanırken ağ bağlantısı dağıtımı ise 2029’da başlayacak ve 2035 yılına kadar tamamlanacak.
Çin Uydu Navigasyon Ofisi tarafından 28 Kasım günü yayımlanan “2035 Öncesi Beidou Uydu Navigasyon Sistemi Gelişim Planı’na” göre yeni nesil BeiDou Sistemi; metre seviyesinden desimetre seviyesine kadar hassasiyette, gerçek zamanlı, yüksek doğrulukta navigasyon, konumlandırma ve zamanlama hizmeti sunacak.
China Daily tarafından yapılan habere göre geliştirilecek BeiDou Sistemi; GSO, MEO,LEO yörüngelerinde uydulardan oluşacak. BeiDou Sistemi (BDS) Baş Tasarımcısı Yang Changfeng, BeiDou Navigasyon Sistemi hakkında şu ifadelere yer verdi:
“Sistem; hassasiyet ve güvenilirlik, kesintisiz erişilebilirlik, ağ entegrasyonu ve esnek uyum sağlama gibi özelliklerle tanımlanacak. Ayrıca bu sistem, dünya yüzeyinden uzaya kadar geniş bir kapsama alanı sağlayacak.”
BeiDou Navigasyon Sistemi
Çin yapımı BeiDou Navigasyon Sistemi, 1994 yılında başlatıldı. BDS-1 ve BDS-2’nin inşası sırasıyla 2000 ve 2012 yıllarında tamamlandı. Aynı zamanda BDS-3 ise 31 Temmuz 2020 tarihinde tamamlanarak hizmete girdiğinde Çin bağımsız bir küresel navigasyon uydu sistemine (GNSS) sahip olan üçüncü ülke oldu. Ayrıca BDS’nin hibrit yörünge takımyıldızı, tek bir yörünge takımyıldızı yapılandırması kullanan diğer küresel uydu navigasyon sistemlerine göre yeni bir teknoloji olarak öne çıkmaktadır.
Hâlihazırda Çin, 30 uyduyu kapsayan bir Beidou sistemine sahip. Bu sistem; küresel konumlandırma, navigasyon ve zamanlama hizmetleri sunuyor. Bu platformlar MEO’da yer almakta olup 24 uydu ve her uyduda 8 adet sistem bulunuyor. Buna ek olarak GEO’da 3 adet ve GSO’da 3 adet Beidou uydusu yer alıyor.
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.