Alman Rheinmetall’den ilk KF41 Lynx zırhlı muharebe aracını teslim alan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, seri üretim için yeni ZMA’sını test ediyor.
Alman savunma devi Rheinmetall, Ukrayna’ya ilk KF41 Lynx zırhlı muharebe aracını teslim etti. Rheinmetall CEO’su Armin Papperger Frankfurter Allgemeine Zeitung’a verdiği röportajda şirketin Almanya’daki fabrikasında ilk Lynx zırhlı muharebe aracının üretildiğini ve 2024 yılı sonunda Ukraynalı alıcıya teslim edildiğini belirtti. Papperger açıklamalarında, “Şu anda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından test ediliyor, böylece mümkün olan en kısa sürede toplu bir sipariş verilebilir.” dedi.
Ukrayna’daki üretim kapasitesini artırmayı hedefleyen şirket, mermi ve barut üretimine yönelik ek tesisler de kurmayı planlamakta. Bu bağlamda 2024 yılında gelişmiş zırhlı araçların ve mühimmatın artık Ukrayna’da üretileceği belirten Papperger, “Yakın gelecekte bu sistemlerin Ukrayna’da üretimine başlamak istiyoruz.” ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca Ukraynalı Militarnyi tarafından yapılan habere göre henüz maddeleri kesinleşmemiş olan tedarik anlaşması, ekipmanın yanı sıra üretilen araçlar için eğitim, bakım ve onarım hizmetlerini de içermesi bekleniyor.
Seri üretimin Ukrayna’da yapılması beklenirken, potansiyel sözleşmedeki kilit konu olarak tedarikin finansmanı belirsizliğini korumaktadır. Papperger geçtiğimiz yıl Ukrayna’daki savunma projelerine ayrılan bütçe konusundaki endişelerini dile getirmişti.
KF41 Lynx zırhlı muharebe aracı
İlk kez 2016’da tanıtılan Lynx ZMA iki ana konfigürasyona sahiptir. İlk olarak yaklaşık 38 ton ağırlığa sahip KF31 modeli, 755 beygir gücünde bir motora sahip olup 65 km/s hıza kadar ulaşabilir. Daha büyük olan KF41 modeli ise 50 ton ağırlığa kadar çıkabilmekte ve 1.140 beygir gücünde bir motorla 70 km/s hıza ulaşabilmektedir.
Öte yandan KF41 Lynx, çeşitli muharebe rollerine uyarlanmasına olanak tanıyan modüler tasarımı ile öne çıkmaktadır. Bu da sadece bir zırhlı muharebe aracı olarak değil, aynı zamanda komuta kontrol, keşif ve hatta tıbbi tahliye gibi roller için de yapılandırılabileceği anlamına gelmektedir. Böylece bu çok yönlülük KF41’i çeşitli görevler için uygun, son derece esnek bir platform haline getirmektedir. Aracın silah sistemi olaraksa gelişmiş Lance 2.0 taretine yerleştirilmiş 30 mm veya 35 mm otomatik top ile donatılmış olmasıyla önemli bir ateş gücü oluşturmaktadır. Bu silahlar güdümlü tanksavar füzelerle (ATGM) eşleştirilebilmektedir.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.