DeViRo tarafından geliştirilen Leleka-100 insansız hava aracı, Ukrayna Ordusu’nda resmi kullanım için onaylandı
11 Mayıs 2021 tarihinde Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran tarafından ‘Yönerge 114’ yayınladı ve Leleka-100 insansız hava aracının hizmette resmi olarak kullanılması için onay verilmiş oldu. Leleka-100, resmi kalifikasyon denemelerinde başarılı olan ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyonel kullanım için resmi olarak kabul edilen üçüncü yerli İHA oldu.
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyonel kullanım için resmi olarak kabul edilen ilk İHA, Ukroboronprom Savunma Endüstrisi Grubu’ndan VAT Korolev Meridian tarafından üretilen Spectator-M1, ikinci İHA ise Ukrayna Savunma Sanayii Birliği üyesi bir şirket olan Athlone-Avia tarafından üretilen A1-SM Fury’dir.
Leleka-100, Ukrayna Ordusu’nda sınıfının en yaygın kullanılan İHA’larından biridir. Ukrayna Ordusu subayları, İHA operatörleri ve istihbarat ajanlarından gelen olumlu geri bildirimler sayesinde 2015 yılından beri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nde gayri resmi olarak hizmet vermektedir. Bu İHA’lar, Donbass bölgesinde de Ukrayna güçleri tarafından yoğun bir şekilde kullanılmıştır.

Leleka-100 insansız hava aracı
Leleka-100 İHA; gündüz ve gece saatlerinde havadan İstihbarat-Gözetleme-Keşif (İGK), güvenlik devriyesi, kuşbakışı haritalama ve gerçek zamanlı coğrafi koordinat izleme dahil olmak üzere görevleri gerçekleştirmek için donatılmıştır. Modüler tasarımı sayesinde hızla değiştirilebilen çeşitli yükleri taşıyabilir.
İHA, alçak irtifalarda fark edilmeden çalışmasına imkan sağlayan sessiz bir elektrik motoruna sahiptir. Ayrıca, önceden ayarlanmış bir frekans hızında otomatik olarak görüntü yakalayan veya otomatik pilottan gelen komutlarla çalışan bir anlık görüntü kamerası da içerir. Canlı video akışının uydu-yer bağlantıları, yetkisiz tarafların müdahalesini önlemek için güvenli bir şekilde şifrelenir ve operatör tarafından uygun görüldüğünde açılıp kapatılabilir.
Leleka-100, kalkıştan inişe kadar tamamen otonom modda uçabilmektedir. Bu sistemin temel avantajı, zorlu ve GPS’in kullanılamadığı ortamlarda çalışmasını sağlayan ataletsel navigasyonudur. Aracın kontrol sistemi; yer kontrol istasyonu, antenler ve bir manuel uzaktan kumanda ünitesinden oluşmaktadır.

İlgili Olarak
Ukrayna’nın yerli Sokil-300 İHA’sı IDEX-2021’de sergilendi | DefenceTurk
