Ukrayna Silahlı Kuvvetleri İnsansız Sistemler Kuvvetleri Komutanı Vadym Sukharevskyi tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna, Rus güçlerine karşı lazer silahları konuşlandırmaya başladı. Sukharevskyi söz konusu lazer silah sistemlerinin halihazırda savaş sahasında belirli irtifalarda ve belirli hedeflerde kullanıldığını aktardı.
Sukharevskyi, Radio Svoboda’ya verdiği demeçte Ukrayna savunma sektörünün yenilikçi askeri teknolojiler geliştirmek amacıyla aktif olarak araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) projeleri yürüttüğünü doğruladı. Bu projelerin önemli bir odak noktasının, düşman hava araçları ve İran yapımı Shahed kamikaze İHA’ları da dahil olmak üzere insansız hava sistemlerini etkisiz hale getirmek olduğu belirtildi.

Defence Blog tarafından yapılan habere göre Ukrayna, hava savunmasını güçlendirme ve İHA tehditlerini önleme çabalarının bir parçası olarak yönlendirilmiş enerji silahları üzerinde çalışmalar yapmakta. Sukharevskyi, bu tehditlere karşı özel ekiplerin oluşturulmasının modern savaşa uyum sağlamada kritik bir adım olduğunu vurgulamakta. Bu kapsamda daha önce Ukrayna’nın yerli üretim lazer silah sistemi olan “Tryzub”a sahip olduğu açıklanmıştı.
Özellikle Rus güçlerinin İran üretimi Shahed kamikaze İHA’larını yoğun bir şekilde kullanması Ukrayna’yı konvansiyonel hava savunma sistemlerinin ötesinde karşı önlemler geliştirmeye itmiş durumda. Lazer teknolojisi, bu alanda önemli bir yenilik olarak öne çıkmakla birlikte hava tehditlerini etkisiz hale getirmek için maliyet etkin ve hassas bir çözüm sunmakta.
Henüz Ukrayna’nın lazer silah programının tam etkisi görülmese de savaş sahasına başarılı bir şekilde entegre edilmesi yönlendirilmiş enerji sistemlerinin gelecekteki askeri uygulamaları için emsal bir durum oluşturabileceği aktarılmaktadır.
Lazer silah sistemleri
Lazer silah sistemleri, yönlendirilmiş enerji teknolojileri kullanarak hedefleri yüksek yoğunluklu lazer ışınlarıyla etkisiz hale getiren modern savunma sistemleridir. Bu sistemler geleneksel mühimmat yerine ışık hızında hareket eden lazer ışınlarını kullanarak hedefe müdahale edebilir. Bu sistemlerin ciddi avantajlarından biri de atış başına düşük maliyetle operasyonel etkinlik sağlamalarıdır. Geleneksel füze veya mühimmat kullanımı, her atışta büyük bir maddi yük getirirken lazer silahları yalnızca elektrik enerjisine ihtiyaç duyarak çalıştığı için maliyet etkin bir çözüm sunar.

Günümüzde bu sistemlerin hava, kara ve deniz platformlarına entegre edilmiş veya entegrasyonu devam eden örnekleriyle karşılaşmaktayız. ABD, Çin, Rusya ve bazı Avrupa ülkeleri, lazer silah teknolojilerini askeri platformlara entegre etmek için yoğun Ar-Ge çalışmaları da yürütmektedir. Özellikle donanmalarda gemilere entegre edilen lazer silah sistemleri, insansız hava araçları ve insansız deniz araçları gibi tehditlere karşı caydırıcı bir savunma mekanizması olarak öne çıkabilmektedir.
İlgili Olarak

Defence Turk Editör. İstinye Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Savunma sanayii meraklısı