Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ULAQ SİDA’nın yeni konfigürasyonunu Twitter üzerinden yaptığı videolu paylaşımla duyurdu. Daha önce DIMDEX 2021 gibi fuarlarda sergilenen yeni konfigürasyon, arkada YALMAN silah sistemi ve önde 12.7 mm UKSS taşımaktaydı.
ULAQ SİDA’ya yeni kabiliyetler kazandırıp tam otonom hale getiriyor, denizaltı savunma harbi icra edecek şekilde geliştiriyoruz.
Hedefimiz yerli motor, 12.7 mm UKSS, torpido, L-UMTAS füzesi, komuta kontrol yazılımı, haberleşme sistemi, kamera ve sonar sistemiyle % 90 yerlilik! pic.twitter.com/49NoPPK8IM
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) December 11, 2022
Paylaşılan videoda arka bölmenin YALMAN silah sistemi dışında DSH Roketi lançeri, 3’lü hafif torpido lançeri ve çekili sonar da taşıyabileceği görülüyor. Çekili sonar, daldırma sonarı, teleskopik sonar gibi farklı tipteki sonarları taşıma kabiliyetiyle yeni konfigürasyonun DSH için oldukça kapsamlı seçenekler sunacağı değerlendirilebilir.
İlk üretilen konfigürasyona göre daha modüler yapıdaki konfigürasyonda aynı zamanda yerli dizel motora vurgu yapılması dikkat çekiyor. Bilindiği üzere ARES Tersanesi ve TÜMOSAN’ın, ULAQ SİDA’larda yerli marin dizel motor kullanımı üzerine işbirliği yapacağı açıklanmıştı. Yeni konfigürasyon toplamda %90’a yakın bir yerlilik oranına sahip olacak.
ULAQ İDA’nın Elektronik Harp konfigürasyonu görüntülendi
ARES Tersanesi Ankara Askeri Ataşeler Birliği’nin ziyaretiyle ilgili yaptığı Twitter paylaşımında ULAQ İDA’nın elektronik harp konfigurasyonuna ilişkin görsellere yer vermişti.

ASELSAN-SEFİNE ortaklığında geliştirilen Marlin S/İDA’nın elektronik harp konfigürasyonundan sonra ULAQ İDA’nın elektronik harp konfigürasyonu ile Türkiye, 2 farklı deplasmanda elektronik harp yapabilen İDA’ya sahip oldu.
ULAQ SİDA için yeni su üstü harbi konfigürasyonu
Almanya’nın Hamburg kentinde 7-9 Eylül 2022 tarihinde düzenlenen Uluslararası Deniz Güvenliği ve Savunma Konferansı’nda İnsansız Deniz Araçları üzerine konuşma yapan ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku Alanç, konuşmasında ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı için yeni su üstü harbi konfigürasyonuna yer verdi.

Yeni tasarım, su üstü harbi konfigürasyonuna ilişkin paylaşılan ilk tasarıma göre daha düşük silüetli ile dikkat çekiyor. Silah sistemlerinin yerleşimi konusunda ise ARES Tersanesinin FAMB serisi hücumbotlarıyla bir paralellik de söz konusu. Lançerin boyutu göz önüne alındığında yeni konfigürasyonun 24 m’ye yakın bir uzunluğa sahip olması muhtemeldir. Düşük silüete sahip yeni tasarım tespitinin zorluğu ve insansız olması sayesinde yıpratma saldırları için yeni bir seçenek olarak ele alınabilir.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.