17-28 Haziran tarihleri arasında Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda sürdürülen Anadolu Kartalı Eğitimi, basitten zora doğru giden harekât ortamının canlandırılacağı jenerik bir senaryo dâhilinde hava harekâtı ağırlıklı olarak icra ediliyor.
Anadolu Kartalı Eğitimi ile;
- Millî ve yabancı unsurların gündüz müşterek harekât yapma imkân ve kabiliyetlerini geliştirmek ve kuvvetler arası karşılıklı desteği artırmak,
- Gerçeğe yakın harekât ortamında, av uçakları ve satıhta (kara ve deniz üzerinde) konuşlu hava savunma silah sistemleri ile korunmakta olan taktik ve stratejik hedeflere karşı karma hava harekâtı görevlerinin planlama ve icrasını sağlayarak, katılımcıların eğitim seviyelerini yükseltmek,
- Yeni taktik ve tekniklerin denenmesine imkân sağlanması amaçlanmaktadır.
Uluslararası Anadolu Kartalı Eğitimi
Anadolu Kartalı Eğitimi; gerçek harekâta benzetilmiş bir ortamda, pilotların, hava savunma personelinin ve kontrolörlerin harekâta yönelik eğitim seviyelerinin artırılması, müşterek ve birleşik harekât usullerinin denenmesi ve geliştirilmesi, gerçek harekât şartlarında kayıpların asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliğinin azami seviyeye çıkarılması amacıyla; her yıl millî ve/veya uluslararası olarak Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’nde (Konya) icra edilen eğitimdir.
17 Haziran’da başlayan Anadolu Kartalı Eğitimi bir senaryo dahilinde ilerliyor. Senaryoya göre birbirine komşu iki farklı ülke var; Mavi ve Kırmızı ülkeler. Mavi ülke sınırında olan petrol boru hattı ve hattın bağlandığı liman stratejik bir hedef olarak kabul edilmektedir. Kırmızı ülke saldırgan bir tutum sergilemektedir ve mavi ülke sınırında bulunan boru hattının etrafında terör örgütü yapılanmasını desteklemektedir. Mavi ülke uluslararası arenada desteklenmekte, meşru müdafaa hakkını kullanmaktadır. Kırmızı ülke sınırları içinde kalan stratejik ve taktik hedeflere taarruz yapmakta ve anlık istihbarat ile tespit ettiği hedefleri imha etmektedir.
Eğitimler kapsamında icra edilen görevlerin eş zamanlı veya çok kısa sürede değerlendirilmesi maksadıyla kullanılan Hava Muharebesi Gösterim Sistemi (Air Combat Maneuvering Instrumentation-ACMI) ve Görev Sonu Değerlendirme Sistemi gibi eğitim yardımcıları da dikkate alındığında katılımcı unsurlara harbe hazırlık seviyelerini artırıcı ileri seviye bir müşterek eğitim ortamı sunulmaktadır.
Eğitime katılan Türk ve yabancı ülkeler Mavi ülkenin uçakları iken Kırmızı ülke uçakları tamamen Türk uçaklarından oluşmaktadır. Eğitimlerde Mavi ülke belirlenen hedeflere taarruz yapıp zayiat vermeden kendi hava sahasına dönecek şekilde görev yapmaktadır. Şu ana kadar Mavi ülke tarafından mühimmat depoları, barınaklar, komuta kontrol merkezleri, elektrik santralleri gibi hedefler imha edilmektedir. Eğitim esnasında ise mühimmat kullanılmamaktadır. Eğitimin 8. Günü olan bugün ise karargah ve komuta kontrol merkezi imha edilecektir.
Anadolu Eğitimi planlama safhasında ülkelerin ihtiyaçları öğrenilmekte ve planlamalar ihtiyaçlar doğrultusunda yapılmaktadır. Bir başka deyişle Türk Hava Kuvvetleri diğer ülkelerin Hava Kuvvetlerine eğitim vermektedir. Milli Anadolu Kartalı Eğitimlerinde ise ulusal ihtiyaçlar çerçevesinde eğitimler planlanmaktadır.
Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi dünyada benzer imkânlara sahip üç taktik eğitim merkezinden biri, Avrupa’da yer alan tek taktik eğitim merkezidir. Tatbikat bölgesi 300×400 km ebadında Tuz Gölü ve çevresini kapsayan bölgededir. Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’nin kuruluşundan bugüne kadar 15 ülke katılımıyla 23 dönemi uluslararası, 18 dönemi millî olmak üzere toplam 41 eğitim dönemi uygulanmış ve yaklaşık 24 bin sorti uçulmuştur.
Bugün bu eğitimi ülkenin dört bir yanında harekât icra eden Hava Kuvvetlerimizin tecrübelerini paylaştığı, imkân/kabiliyetleri ve binlerce personelin koordineli çalışma disiplinini tüm dünyaya sergilediği bir eğitim olarak da görmem mümkün.
Anadolu Kartalı Eğitimi Türkiye’den 600’ün üzerinde diğer ülkelerden ise 450’den fazla personelin katılımıyla icra edilmektedir.
Faaliyet esnasında 187 Türk hava fotoğrafçısı, 20 farklı ülkeden 129 yabancı hava fotoğrafçısı/muhabir olmak üzere 316 hava fotoğrafçısı da takip etmektedir.
Bugün ayrıca seçkin gözlemci günü ve 13 farklı ülkeden gözlemciler de eğitimi takip etmektedir.
Uluslararası Anadolu Kartalı-2019 Eğitimi’ne Katılan Unsurlar
Eğitime;
- Türk Hava Kuvvetleri; F-4E 2020, F-16, KC 135 Tanker, CN-235, AS-532 (Helikopter), C-130, E-7T HİK,
- Türk Deniz Kuvvetleri; 2 Fırkateyn ve 1 Hücumbot,
- ABD; 6 adet F-15E uçağı,
- Azerbaycan; 3 aktif gözlemci,
- İtalya; 3 adet AMX uçağı,
- Katar; 1 adet C-17, 1 adet C-130 uçağı,
- NATO; 1 adet E-3A uçağı,
- Pakistan; 5 adet JF-17,
- Ürdün; 3 adet F-16 uçağı ile katılım sağlayacaktır.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.