UMTAS ve CİRİT füzelerini atabilen “Kaideye Monteli CİRİT Silah Sistemi Projesi” kapsamında atışlar gerçekleştirildi.
T.C. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada UMTAS ve CİRİT füzeleri atabilen “Kaideye Monteli CİRİT Silah Sistemi Projesi” kapsamında atışlar gerçekleştirildiği aktarıldı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada,
“Tanksavar bölüklerine ilave yetenek kazandırmak maksadıyla başlatılan, UMTAS ve CİRİT füzelerini atabilen “Kaideye Monteli CİRİT Silah Sistemi Projesi” kapsamında, Konya/Karapınar’da icra edilen muayene ve kabul atışlarında belirlenen hedefler başarılı bir şekilde vuruldu.”
ifadeleri kullanıldı.
YALMAN/KMC silah sistemi entegreli Kaplan STA’nın doğrulama testleri ve teslimatlarının 2022’de başlayacağını duyurmuştuk. Entegrasyon için bir süredir çalışma yürütülse de Covid-19 pandemisi sebebiyle projede 1 seneye yakın bir gecikme meydana geldi.
FNSS Savunma tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerine Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında 208 adedi paletli KAPLAN ve 136 adedi tekerlekli PARS tanksavar aracı tedarik ediliyor. Silah Taşıyıcı Araçlar projesi kapsamında FNSS Savunma’dan 184’ü KAPLAN ve 76’sı PARS 4×4 STA olmak üzere toplam 260 adet araç tedarik edilecekti.

YALMAN/KMC ve mast üzeri Elektro Optik entegre edilmiş KAPLAN-10 Ağustos 2020’de görücüye çıkmıştı. Üzerinde 2 adet UMTAS ve 4 adet CİRİT (Pod içinde) bulunduran YALMAN/KMC, IDEF’21’de de sergilenmişti.
Roketsan tarafından geliştirilen YALMAN/KMC silah sistemi; kara ve deniz platformlarına uygulanabilen ve aynı kulede farklı mühimmatların kullanımına izin veren modüler bir yapıya sahiptir. Halihazırda ULAQ insansız deniz aracında kullanılan ile Burak sınıfı korvetlere test amaçlı entegre edilen YALMAN/KMC; OMTAS, UMTAS, CİRİT ve SUNGUR füzelerini kullanabilecektir. Ek olarak silah sistemine 7.62mm makineli tüfek entegrasyonu üzerine çalışmalar devam etmektedir.
YALMAN/KMC yüksek hareket kabiliyeti, 360° dönüş özelliği ve araç içerisinden kontrol edilebilen stabilize taret sistemi ile Lazer ve Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı (IIR) güdümlü füzeleri atabilmek için geliştirilmiş özel bir çözüm olarak öne çıkıyor.
Stabilize tareti sayesinde 40 km/sa’ya kadar hareket halindeyken atış kabiliyeti sağlayan KMC Silah Sistemi, kullanıcıya 8 km menzile kadar da yüksek vuruş kabiliyeti sunuyor. Ayrıca, yanında gelen masta monteli elektro optik sistemle 20 km menzile kadar sütre arkasından da keşif ve gözetleme faaliyeti yürütebiliyor.

Daha hafif ve düşük taşıma kapasiteli mevcut UKTK ile karşılaştırıldığında YALMAN/KMC, KAPLAN-10 gibi yük kapasitesi daha yüksek paletli platformlar için potansiyelden daha yüksek oranda istifade eden bir çözüm olarak görülebilir. Daha yüksek ateş gücünün yanında farklı tip füzelerin aynı anda kullanılabilmesi ve sisteme zaman zaman yeni silahların eklenebilmesiyle farklı platformlara entegre edilmesi onu modülerlik ve operasyonel esneklik konusunda da farklı bir konuma getirmektedir.
İlgili Olarak
FNSS KAPLAN-10’a ROKETSAN’ın UMTAS ve Cirit füzeleri entegre edildi: YALMAN
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı