“ALESTA CV (Conceptual Version)”, BNA tarafından geliştirilen, yeni nesil, bir insansız hava aracı (İHA) fikri olarak sunuluyor.
Temmuz 2020’de Nurol BAE Systems Hava Sistemleri AŞ (BNA) tarafından geliştirilen ALESTA insansız hava aracı (İHA) için uçuş testlerine bir adım daha yaklaşıldığını aktarmıştık. Hem döner kanat hem de sabit kanat olarak performans sergileyen Alesta, Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Temmuz 2020 itibariyle, uçuş testlerinin, Ağustos’un ilk haftalarında gerçekleşmesi bekleniyordu. Halihazırdaki konfigürasyonun talep edilmesi halinde, hizmete alınmasının en geç sene sonu gibi gerçekleşmesinin planlandığı ifade edilmişti.
eVTOL İnsansız Hava Aracı ALESTA
ALESTA’nın diğer İHA’lardan farklılığı, döner kanatlı yapıya da sahip olması. Dikey olarak iniş kalkış yapabilme yeteneğine sahip olan ALESTA, düz uçuşta sabit kanat karakteristiği gösteriyor. Alesta’yı rakiplerinden ayıran en büyük avantajı, gerekli yerlerde sabit kanat veya döner kanat yapılandırmasını kullanmayı sağlayan bir birleşim içermesi.
Aileye Yeni Üyeler
Çevre dostu bir motor ve itki sistemine sahip olan ALESTA, elektrikle çalışıyor ve tam otonom olarak tanımlanan bütün görevleri icra edebiliyor. BNA şirketi, gelecekte ALESTA’nın hem insanlı-insansız, hem de daha büyük modellerini çıkartmayı planlıyor. Bu kapsamda ortaya çıkan tasarım fikirleri de geliştirilmeye devam ediyor.
Tasarım fikirleri geliştirilmeye devam ederken, elektrikli dikey iniş ve kalkış (eVTOL) yapabilen bir İHA ailesi, yavaş yavaş bir araya geliyor. Bu bağlamda geliştirilen tasarım fikirlerinin özellikleri BNA’nın sitesinde yer almaya başladı. “ALESTA CV (Conceptual Version)” olarak ifade edilen tasarımın teknik özellikleri de, aynı sayfada infografikler şeklinde yer alıyor.
“ALESTA CV (Conceptual Version)”, BNA tarafından geliştirilen, yeni nesil, bir insansız hava aracı (İHA) fikri olarak sunuluyor. Tamamen elektrikli olması planlanan ALESTA CV dikey iniş ve kalkış yapabilen, 2 adet eğilebilen “Tilt-Wing” kanatlı, karbon kompozit yapıda, 8 adet bağımsız itiş gücü sağlayan üniteye sahip bir İHA olarak tasarlandığı belirtiliyor.
ALESTA İHA Ailesi İçin Belirlenen Potansiyel Görevler:
- Kırsal alanlarda hem askeri hem sivil amaçlarla kargo taşımacılığı
- Banyolarda kırsal alanlarda veya şehir yakınlarında yerel havacilik kuralları dahilinde gözlem ve tanımlama
- Yangın söndürme
- Arama ve kurtarma çalışmaları
- Gözetleme görevleri
- OPU (Opsiyonel Pilotlu Ucak) olarak Uzun Vade Hedefi
ALESTA İHA’nın Fark yaratan Özellikleri:
- Eğilebilen kanath “Tilt-Wing” Dikey Inis Kalkış özelliği. Alesta Nin hava meydanı olmayan bölgelerde işlev yapabilmesini sağlar.
- Yatay uçuşlarda sabit kanat moduna geçebilmesi hız ve dayanım avantajı getirir.
- Görüş Mesafesi Dışında Otonom Görev Yapabilme Özelliği (BLOS) kuralları önceden belirlenmiş hava sahalarında işlev yapabilmek için anahtar bir özelliktir.
- Būtün kanatlara dağılmış aynı Elektrik Motorları sayesinde hataya dayanıklılık ve uçuş emniyeti önemli ölçüde artar.
ALESTA CV Özellikleri
- Alesta ailesi üyelerinin daha yüksek performans ve yük taşıma kapasitesine (50+kg) sahip versiyonları
BNA: “Amaç Dışa Bağımlılığı Azaltmak”
BNA şirketi, Türkiye’deki milli havacılık kabiliyetlerinin geliştirilmesi için atılan adımlarda dışarıya bağımlılığı azaltıcı alt sistem çözümlerini oluşturmak üzere yola çıkmış bulunuyor. Şirket fiili olarak yaklaşık dört yıldır faaliyet gösteriyor. BNA’nın ana odak noktası uçuş kontrol sistemleri, motor kontrol sistemleri, yakıt kontrol sistemleri ve iklimlendirme sistemleri gibi arızası durumununda uçağın kaybına sebep olabilecek kritik sistemler.
Defence Turk, Eurasia 2018’de BNA Genel Müdürü Eray Gökalp ile söyleşi yapmıştı:
İlgili Olarak