T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından 2021 yılında “Askeri Hibrit Tahrik Sistemi Geliştirme Projesi” başlatıldı. Proje “Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar” için Güç Grubu Geliştirme Projesi olan UTKU’nun Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü (TKY) kapsamındadır. Eylül 2021’de sözleşmesi imzalanan projede BMC Power ana yüklenici, ASELSAN TKY proje yürütücüsü ve Base Studio ise alt yüklenici olarak faaliyet gösteriyor. Proje süresi 36 ay olarak tespit edilirken Kasım 2022 itibarıyla Kritik Tasarım Aşaması devam ediyor. Bu aşamanın tamamlanmasını takiben Üretim / Entegrasyon ve Test Aşamalarına geçilmesi planlanıyor.
Hibrit tahrik sistemi ile zırhlı araca entegre sistemlerin yüksek elektriksel güç ihtiyacı karşılanabilecek. Muharebe sahasında ise sessiz intikal edebilecek, düşük akustik ve termal iz kazanımları ile hasım sistemlere görünürlüğü azalacak. Askeri standartlarda birim testleri tamamlandıktan sonra entegrasyon testleri yapılacak. Daha sonra yürür şasi üzerinde ve görev profiline uygun olarak 10 bin km saha testleri yapılacak.
SSB tarafından askeri tahrik sistemlerine yönelik yol haritasında 4×4, 6×6 ve 8×8 araçlar için seri hibrit yapıda ve 40 ton kapasiteli hibrit tahrik sistemi öncelikli konumda. İlerleyen süreçte ise paletli araçlar ve ağır sınıf insansız kara araçları (İKA) için yine seri hibrit yapıda ve 20 ton kapasiteli bir hibrit sistem planlanıyor. Daha sonra ise ağır zırhlı paletli araçlar için yarı hibrit yapıda ve 50 ton kapasiteli bir hibrit sistem planlanıyor.
UTKU Projesi
UTKU Projesi kapsamında geliştirilen motor ve çapraz tahrikli transmisyonun Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araç (YNHZA) projesi kapsamında üretilecek olan zırhlı araçlarda kullanılması planlanıyor.
Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar Projesi kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na zırh koruma seviyesi ve hareket sığası artırılmış, gelişmiş komuta kontrol sistemleri ile donatılmış, düşmanı azami mesafeden tespit ederek, otomatik ateşleme sistemleri vasıtasıyla uygun silah sistemleri ile ateş altına alabilen, aktif ve pasif koruma sistemlerine sahip farklı konfigürasyonlarda 52 farklı tipte 2962 adet hafif zırhlı tekerlekli araç (6X6 ve 8X8) ve hafif zırhlı paletli araç tedarik edilecek.
SSB Motor ve Güç Aktarma Sistemleri Daire Başkanı Mesude Kılınç, yeni nesil hafif zırhlı araçlar için geliştirilen Utku Güç Grubu hakkında “Kritik olan alt sistemlerin yerlileştirmesini önemsiyoruz. Bu projelerin zorluğunu artırsa da hem alt yapımızın oluşturulması, hem de bu projelerde çalışmalarımızın devamı için bu kritik alt sistemlerin yerlileştirilmesini çok önemsiyoruz.” ifadelerinde bulunmuştu.
Kılınç, bu kapsamda motorun ve transmisyonun pek çok kritik alt sisteminin yerli olarak geliştirildiğini vurguladı. Yerli olarak geliştirilen kritik alt sistemler ise şöyle;
- Turboşarj
- Elektronik Motor Kontrol Ünitesi
- Tork Konvertör
- Hidro-Statik Dümenleme Ünitesi
- Elektronik Transmisyon Kontrol Ünitesi
- Transmisyon Fren Sistemi
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.