Yunanistan, 2 milyar Euro değerindeki sözleşme ile kendi ‘Demir Kubbe’ sistemini geliştirmek için İsrail ile görüşüyor.
Yunan yetkililer 14 Kasım Perşembe günü yaptıkları açıklamada, Yunanistan’ın uzun süren borç krizinden çıkarken silahlı kuvvetlerini modernize etme çabalarının bir parçası olarak 2 milyar Euro (2.11 milyar Dolar) değerinde bir hava ve füze savunma ağı geliştirmek üzere İsrail ile temasta olduklarını açıkladı.
Söz konusu savunma sistemlerinin, İsrail’in Gazze ve Lübnan’da devam eden çatışmalar sırasında fırlatılan kısa ve uzun menzilli füzeleri engelleyen Demir Kubbe ve diğer İsrail yapımı sistemlerini örnek alması beklenmekte. Aynı zamanda Reuters tarafından yapılan habere göre ise Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ile kayıt dışı gerçekleştirilen brifing sonucu İsrail ile görüşmelerin sürdüğü açıklanırken, planın çok katmanlı bir hava savunma ve anti drone sistemi olduğu açıklandı.
Bir diğer Yunan yetkili ise potansiyel anlaşmanın büyüklüğünü doğrulayarak Yunanistan’ın Silahlı Kuvvetlerini modernize etmek için 2035 yılına kadar 12.8 milyar Euro harcaması gerektiğini sözlerine ekledi. Öte yandan söz konusu hava savunma sistemleri ağı, Atina’nın ABD’den 40 adede kadar yeni F-35 savaş uçağı ve insansız hava aracı ile Fransa’dan 4 adet Belharra fırkateyni ve Rafale savaş uçağı alımını da içeren 10 yıllık askeri satın alma planının bir parçası olarak hedeflenmekte.
Dendias, 14 Kasım Perşembe günü verdiği brifingden önce yaptığı açıklamada “Çabamız Silahlı Kuvvetlerimizin 21. yüzyıla hızlı bir şekilde geçişi içindir.” ifadelerini kullandı. Yunanistan halihazırda hava sahasını korumak için ABD’nin Patriot hava savunma sistemini ve eski Rus S-300 sistemini kullanmaktadır.
Yunan ordusunda reform
Askeri yapısında kapsamlı bir revizyona giden Yunanistan, yeni ve cesur bir “kuvvet yapısı” planıyla silahlı kuvvetlerini modernize etmeye hazırlanıyor. Savunma Bakanı Nikos Dendias tarafından Parlamentonun Dışişleri ve Savunma Komitesi önünde açıklanan öneri, gereksiz maliyetleri azaltmak ve 2024-2035 yılları için askeri hazırlığı optimize etmek üzere tasarlandı.
Bu bağlamda söz konusu yeniden yapılandırma, askeri birliklerin birleştirilmesini, teknolojik kabiliyetlerin arttırılmasını ve özellikle Yunanistan’ın tarihsel olarak geri kaldığı hava savunması gibi alanlarda savunma stratejilerinin güçlendirilmesini vurguluyor.
İlgili Olarak
İsrail’den Yunanistan’a “Yunan Kubbesi” hava savunma sistemi
Yunanistan’ın Savunma Harcamalarındaki Artış: Güç Dengesini Yeniden Kurma Çabası
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.