20 yıllık bir süreci kapsayan 1,68 milyar dolarlık anlaşma ile İsrail, Yunanistan’a simülatör, eğitim ve lojistik alanlarında destek sağlayacak. Anlaşma İsrail ve Yunanistan arasındaki ilk iş birliği değil. Geçtiğimiz aylarda Yunanistan İsrail’den Heron İnsansız Hava Aracı kiralamış ve iki ülke arasında Sa’ar 72 tasarımını baz alan Themistocles sınıfı korvetlerin üretimi için anlaşma imzalanmıştı.
İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz anlaşma hakkında, “Bu uzun vadeli ortaklık İsrail ve Yunanistan’ın menfaatlerine katkıda bulunacak, yüzlerce iş imkanı sunacak ve Akdeniz’deki istikrarı destekleyecek.” açıklamalarında bulundu ve iki ülke arasında yakın zamanda güçlenmeye başlayan savunma alanındaki ilişkilerin daha da derin olmasını beklediğini belirtti.
Elbit Systems’ten Yunanistan İçin Uçuş Okulu
Yunanistan’ın yeni nesil uçuş okulu için açtığı ihaleyi İsrail kazanmıştı. Elbit Systems uçuş okulunun inşası ve bakımından sorumlu olacak. İsrail’in uçuş akademisini temel alacak tesiste Leonardo’nun geliştirdiği M-346 Eğitim Uçağı kullanılacak. Leonardo ve Elbit Sytems daha önce de uçuş eğitimi alanında ortak çalışma yürütmüştü.
Taraflar aynı zamanda Yunanistan’da açılacak uçuş okulu ve İsrail Uçuş Akademisi arasında ortak çalışma olasılığı üzerinde düşünüyor.
T-6A Modernizasyonu ve M-346
20 yıldır Yunan Hava Kuvvetleri’nde eğitim amacıyla kullanılan T-6A turboprop uçakları modernizasyondan geçecek. Modernizasyon kapsamında uçaklar simülatör kullanabilir hale getirilecek.
Yunanistan’ın gelişmiş eğitim uçağı ihtiyacı ise 10 adet M-346 ile karşılanacak. Daha çok ileri seviye eğitimde kullanılmak için geliştirilen M-346, uçuş özellikleri bakımından F-35 ve Eurofighter Typhoon gibi modern savaş uçaklarıyla benzerdir. Ses hızına yakın hızlarda uçabilen ve sert manevralara olanak tanıyan M-346, gerçek savaş uçaklarına geçen pilotların alışma süresini azaltıyor ve pilotların eğitimini daha etkin kılıyor.
Yunanistan M-346 sayesinde pilot eğitiminde daha önce hiç sahip olmadığı kabiliyetlere sahip olacaktır. İleri seviye eğitimde oldukça eski T-2 Buckeye ve 2 adet eğitim sürümü Mirage 2000 kullanılsa da bu uçaklar M-346 kadar sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinden faydalanmamaktadır. Diğer alanlarda olduğu gibi pilot eğitiminde de bu teknolojiler eğitim maliyeti ile süresini önemli derecede azaltıyor, Yunanistan’ın ekonomik sıkıntıları göz önüne alındığında bu uçağın seçilme nedenleri daha iyi anlaşılabilir.
M-346 İtalya, Azerbaycan, Türkmenistan, İsrail (Lavi olarak), Polonya ve Singapur tarafından kullanılmaktadır. Yunanistan İsrail’in Lavi sürümünü kullanacaktır.
Ege ve Akdeniz’de elini güçlendirmek umuduyla yakın zamanda devasa silah alımlarının yanında İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Fransa ve Mısır gibi ülkelerle iş birliği yapmaya başlayan Yunanistan bu iş birliklerini bazen savunma sanayiinde bazen de askerî alanda yapıyor. Bu iş birliklerinden bazılarına örnek olarak UMH’ye karşı yürütülen İrini Operasyonu’na katılım, Mısır’la hukuksuz bir MEB anlaşması girişimi, Fransa’dan Rafale alımı gösterilebilir.
KAYNAKLAR
Israel, Greece sign $1.7 billion deal for Air Force training | Defense News
Alenia Aermacchi M-346 Master – Wikipedia
M-346 – Leonardo – Aerospace, Defence and Security (leonardocompany.com)
The Aermacchi M-346 Advanced Trainer Breaks the Sound Barrier (defense-aerospace.com)
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.