Yunanistan, yerli olarak üretilen Archytas İHA’nın geliştirme sürecini hızlandırmaya çalışıyor.
Yunanistan, yerli İHA endüstrisinde diğer Avrupa ülkeleriyle yarışır bir duruma gelmek için yerli olarak ürettikleri Archytas İHA’larının geliştirilme sürecini hızlandırmaya çalışmakta. Yetkililer, dikey kalkış ve iniş (VTOL) yapabilen Archytas İHA’yı ilk kez Eylül 2022 tarihinde gerçekleşen Uluslararası Selanik Fuarı’nda sergiledi.
Sabit kanatlı İHA’nın üretimi Hellenic Aerospace Industry, Aristoteles, Thessaly ve Democritus üniversiteleri arasında yapılan anlaşmayla beraber devam etmekte. Temsilciler, Archytas İHA’nın tanıtımının ortaklıktan çıkacak bir dizi ürün içinde ilk olması gerektiğini söyledi.

Archytas İHA’nın çok amaçlı görevlerde kullanılması planlanırken bu görevlerin hem kurtarma hem de askeri operasyonlar olması hedeflenmekte. Hellenic Aerospace Industry’ten edinilen bilgilere göre Archytas İHA, Yunanistan’a kara ve deniz sınırları boyunca durumsal farkındalık sağlayabiliyorken kara araçlarını izleyebiliyor, fırkateynlere eşlik edebiliyor ve yüksek hızlarda hareket eden insansız deniz araçlarını da tespit edebiliyor.
Bu bağlamda Hellenic Aerospace Industry şirketinin Araştırma ve Tasarım Direktörü Nikos Koklas, Defense News’e verdiği demeçte “(Çok amaçlı görevleri kast ederek) bu görevleri sahada, yerinde meydana gelebilecek minimum değişikliklerle gerçekleştirmek” için tasarladıklarını söylerken ayrıca “Mükemmel gözetleme ve keşif yetenekleri, hem Yunan topraklarının hem de adaların korunması için mükemmel bir uyum sergiliyor.” dedi.
Gözetleme ve keşif faaliyetleri Ege Denizi için özellikle önemli bir konu. İki NATO üyesi ülke Yunanistan ve Türkiye, hava sahası ve Ege Denizi’ndeki ve üzerindeki faaliyetler konusunda bir süredir problemler yaşamakta. Bu konu hakkında geçtiğimiz günlerde Türk İHA’ları Yunanistan’ın uluslararası hukuka aykırı şekilde Ege’deki Gayri Askeri Statüdeki Adalar’a zırhlı araç sevk ettiği anları görüntülemişti. Ayrıca Ege’deki gerginliklerin ardından geçtiğimiz haftalarda açıklamalarda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Bir gece ansızın gelebiliriz.” ifadelerini kullanmıştı.
Archytas İHA
Hellenic Aerospace Industry şirketinin Araştırma ve Tasarım Direktörü Nikos Koklas, İHA’nın seçilen yüke bağlı olarak 120 km/s seyir hızında 300 kilometreye (186 mil) kadar menzilinin olduğunu ve 4 saat boyunca havada kalabildiğini aktardı. İHA silahsız faaliyet gösterecek şekilde tasarlanmış olsa da kullanıcılar hafif silahlar taşıyabilecek şekilde maksimum 14 kilogramlık sistemler yükleyebilecek.

Dikey kalkış ve iniş (VTOL) kabiliyeti, kanatları negatif V kuyruğuna bağlayan uzunlamasına kiriş üzerinde yer alan 4 adet elektrikli pervane tarafından sağlanmakta. İHA’nın minimum sürtünmeye maruz kalması ve uçuş dayanıklılığını belirli seviyelere çıkarılması amacıyla fazladan 4 adet yüzeyler arası dikme (payanda) daha entegre edilmiştir. Üretici firmaya göre bu durum İHA’nın çok uzak mesafelerde görev yapabilmesini sağlarken aynı zamanda büyük gemilerin güvertelerine de iniş yapmasını sağlaycak.
Tanıtılan Archytas İHA prototipinin ilk uçuşunu 2022 Ekim ayının sonlarında gerçekleştireceği üretici firma tarafından açıklandı. İlk uçuşun ardından Aralık 2023’e kadar entegrasyon süreçlerinin bitmesi ve Mart 2024 tarihine kadar üretilmesi beklenmekte. Sistemin ilk kullanıcıları Yunan Silahlı Kuvvetleri ve diğer Yunan sivil güvenlik kurumları olacak. Ayrıca Archytas İHA’ya uluslararası arenanın ilgisi sorulduğunda Koklas “Yunanistan’ın yanı sıra diğer birçok ülkenin de dikkatini çekmiş ve olağanüstü bir ticari beklenti elde etmiştir.” ifadelerini kullandı.
İlgili Olarak
Yunanistan’ın tedarik ettiği Heron İHA, ilk operasyonel uçuşunu gerçekleştirdi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi // Savunma sanayii meraklısı