Yunanistan’ın, stratejik değişim kapsamında Ukrayna yerine Ermenistan’a S-300 PMU-1, Tor-M1 ve Osa-AK hava savunma sistemleri transfer edeceği iddia edildi.
Yunan ordusunun envanterinde bulunan Rus üretimi hava savunma sistemlerinin Ermenistan’a verileceği ileri sürülüyor. Yunan Enikos tarafından yapılan habere göre Yunanistan, eskiyen teçhizatı Batı ve İsrail teknolojileriyle değiştirme stratejisinin bir parçası olarak S-300 PMU-1, Tor-M1 ve Osa-AK dahil olmak üzere Rus yapımı bazı hava savunma sistemlerini Ukrayna yerine Ermenistan’a transfer etmeyi planlıyor.
Söz konusu kararın, Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin cephaneliğini Rus menşeli sistemlerden arındırma, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve buna bağlı tedarik zinciri kesintileri nedeniyle daha da kötüleşen Rus sistemlerinin bakımıyla ilgili zorlukları ele alma planıyla uyumlu olduğu belirtilmekte.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’ndan (GEETHA) paylaşılan bilgiye göre, bu sistemlerin Ermenistan’a transferi, Ermenistan’a ek silahlar da sağlayacak olan Fransa’nın da dahil olduğu bir iş birliği çabasının parçası. Army Recognition tarafından yapılan habere göre ise bu girişim, Yunanistan’ın Ermenistan ile tarihi bağları, ortak dini aidiyetler ve Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği desteğe karşı ortak çıkarlar gibi stratejik hususları yansıttığı aktarılmakta.
Transfer edilmek istenen sistemler arasında Yunanistan’ın Kıbrıs Krizi sonrasında satın aldığı ve Girit’te konuşlandırdığı S-300 PMU1 sistemi de yer alıyor. Menzili 200 kilometre olan ve 100’e kadar hedefi takip edebilen S-300, satın alınmasından 15 yıl sonra ilk kez 2013 Beyaz Kartal tatbikatı sırasında Yunanistan’da operasyonel olarak kullanıldığı belirtilmekte.
Ukrayna’ya PAC-3 Patriot hava savunma sistemi karşılığında gönderilmesi konusunda daha önce yapılan görüşmelere rağmen, Yunanistan’ın hava savunmasındaki potansiyel boşluklara ilişkin endişeler bu planların iptal edilmesine neden oldu.

Sistemlerin Ermenistan’ın hava savunmasına entegresi
Rus yapımı sistemleri halihazırda envanterinde yoğun olarak kullanan Ermenistan’ın S-300 ve diğer transfer edilen sistemleri mevcut savunmasına entegre edebilecek donanıma sahip olduğu düşünülmektedir. Ermenistan’ın Rusya ile daha önceki iş birliği S-300 sistemlerinin kullanımına yönelik eğitimi de içermekteydi. Ayrıca yine Army Recognition’a göre Ermeni kuvvetler bu sistemleri Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) kapsamındaki ortak hava savunma çerçevesinin bir parçası olarak kullandı. Aynı zamanda daha önce Yunanistan tarafından Ermenistan’dan tedarik edilen bu sistemlerin yedek parçaları ve bakımı, bu transfer kararında kritik bir rol oynadığı düşünülmektedir.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.