Yunan donanması, Fransız Exocet gemisavar füzelerinin son varyantını ve ABD’den Marine Protector sınıfı karakol gemisi tedarik edecek.
Yunanistan Donanması, Parlamento’nun “Özel Silah Komitesinden” onay almasının ardından, Fransız yapımı Exocet füzelerinin en yeni versiyonunun tedarikinde ilerlemeye devam ediyor. Yunan Kathimerini gazetesi tarafından yapılan habere göre söz konusu tedarik, 33 milyon Euro karşılığında 16 adet MM-40 Blok 3C gemisavar füzesinin satın alınmasını içermekte.
Türkiye’ye karşı savunma harcamalarını arttırmaya devam eden Yunanistan, aynı zamanda Parlamento Komitesinin, Gözetleme Gemisi Komutanlığı’nın eskiyen gemilerinin yerine ABD Sahil Güvenliğinden 3 adet Marine Protector karakol gemisi alınması için 15 milyon Euro değerinde bir programı da onayladığı belirtildi.
Öte yandan yine Kathimerini’ye göre Yunanistan’ın Type 214 denizaltılarına yönelik ağır torpido programı kapsamında ilk partinin yakın zamanda Atina yakınlarındaki Salamis Adası’na ulaştığı belirtilmekte. Bu bağlamda test atışlarının ise önümüzdeki aylarda başlaması beklenmekte. Fransa’dan tedarik edilmesi planlanan yeni versiyon olan Blok 3 Exocet gemisavar füzelerinin 200 km menzile sahip olduğu bilinmektedir. Exocet gemisavar füze ailesinden Blok 2 versiyonu ise 70 km menzile sahiptir.
MBDA tarafından üretilen Exocet gemisavar füzesi Yunanistan’ın envanterinde yaygın olarak kullanılmakta olup, Yunan Hava Kuvvetleri ilk olarak Mirage 2000 EGM/BGM için satın alınan ve şimdi yeni Rafale savaş uçaklarına entegre edilen havadan fırlatılan versiyonu AM-39’un kullanıldığı belirtilmektedir.
Ayrıca Exocet Blok 3 gemisavar füzeleri, eski Exocet versiyonlarında bulunmayan bir özellik olarak, deniz tesisleri ve stratejik altyapı da dahil olmak üzere kıyı hedeflerini vurabildiği bilinmektedir. Bu bağlamda Yunan donanması, yine Fransa’dan tedarik edeceği Belharra fırkateynlerini de Exocet füzeleri ile donatarak kabiliyetlerini geliştirmeyi planlamaktadır.
ABD’den karakol gemisi tedariki
Yunan donanması tarafından tedarik edilecek 3 adet Marine Protector karakol gemisi ise şu anda ABD Sahil Güvenliği tarafından emekliye ayrılmaktadır. Bahse konu gemiler ABD Savunma Bakanlığı’nın artık hiçbir askeri hizmet tarafından ihtiyaç duyulmayan savunma malzemeleri ve askeri ekipmanlarının hibesi olan “Excess Defense Articles” (EDA) programı aracılığıyla bedelsiz olarak Yunanistan’a temin edilecektir.
Ancak gemilerin taşınması, aktif hale getirilmesi ve ekipmanlarının kısmen yenilenmesinin gemi başına yaklaşık 5 milyon Euroya mal olacağı tahmin edilmektedir. Bu doğrultuda 3 adet karakol gemisi ABD Sahil Güvenliğinden almak isteyen Yunanistan, toplamda 15 milyon Euro ile envanterine katması gerekmektedir.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.