Yunanistan, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne toplam 24 adet RIM-7 Sea Sparrow hava savunma füzesi hibe edecek.
Yunanistan merkezli Kathimerini, Yunan hükümetinin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne toplam 24 adet RIM-7 Sea Sparrow hava savunma füzesi hibe etme kararı aldığını bildirdi. Haberde füzelerin operasyonel açıdan gerekli görülmediği belirtildi.
Defence Review GR tarafından yapılan habere göre Ukrayna, geçtiğimiz yıl ABD üretimi RIM-7 Sea Sparrow füzelerini Rus yapımı Buk-M1 hava savunma sistemleri ile kullanmaya başladı. Geçtiğimiz yıl Radio NV’de açıklamalarda bulunan Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy Ignat, ülkenin sahip olduğu Rus yapımı Buk-M1 hava savunma sistemlerinin değiştirildiğini ve artık Sea Sparrow füzelerini kullanılabildiğini söylemişti.
Değişiklik, “FrankenSAM” programının bir parçası olarak yapıldı. Bu bağlamda Ukrayna, ilk olarak Belçika ve ABD’den RIM-7 Sea Sparrow’ları teslim aldı. RIM-7 Sea Sparrow’un Buk-M1’lere entegrasyonu “FrankenSAM” programının tek işi değil. AIM-9 Sidewinder füzelerinin Rus kaynaklı radarlarla güdümlenmesi ve Patriot hava savunma sistemlerinin Rus kaynaklı radarlarla kullanılmasına yönelik çalışmalar da sürüyor.
RIM-7 Sea Sparrow,
RIM-7 Sea Sparrow, ABD merkezli Raytheon tarafından geliştirilen kısa menzilli, gemiden fırlatılan bir hava savunma füzesidir. İlk olarak 1960’larda geliştirilen Sea Sparrow, AIM-7 Sparrow hava-hava füzesinin modifiye edilmiş bir versiyonudur ve gemileri düşman uçaklarına, seyir füzelerine ve insansız hava araçlarına karşı korumak için tasarlanmıştır. Füze, yarı aktif radara sahiptir, bu da hedefin bir gemi radar sistemi tarafından aydınlatılmasını gerektirir.
Sea Sparrow, 19 km’ye kadar etkili menzile sahiptir. Füze, NATO ülkelerinde yaygın olarak kullanılmakta olup, özellikle Mk 29 ve Mk 41 VLS (Dikey Fırlatma Sistemi) gibi fırlatma platformlarıyla entegredir.
Modern deniz savaşlarında önemli bir savunma unsuru olan Sea Sparrow, yıllar içinde geliştirilmeye devam etmiş ve ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile) gibi daha ileri versiyonlarına evrilmiştir. Bu, sistemi daha yüksek manevra kabiliyeti ve gelişmiş hedefleme yetenekleriyle donatmıştır.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı