Yunanistan, SRS-2A dronunun sertifikasyon sürecinin bir parçası olarak Thales Belgium’dan tedarik edilen güdümlü/güdümsüz 70 mm (2.75 inç) roketlerini konuşlandırma kabiliyeti test edildi.
Yunan savunma şirketi SAS Technology, SRS-2A olarak da bilinen Sarisa II dronu için 10-12 Şubat 2025 tarihleri arasında Litochoro şehrindeki test sahasında üç gün süren canlı atış testlerini tamamladı. Söz konusu testler SRS-2A’nın sertifikasyon sürecinin bir parçası olarak gerçekleştirildi. Ayrıca test sürecinde Thales Belgium tarafından tedarik edilen hem güdümsüz hem de lazer güdümlü varyantı ile 70 mm (2.75 inç) roketlerinin konuşlandırma kabiliyeti test edildi.
Army Recognition tarafından yapılan habere göre denemeler, Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’nın gözetiminde, Thales Belgium ve programa teknik destek sağlayan Hellenic Defense Systems (HDS) ile iş birliği içinde gerçekleştirildi. 10 Şubat günü yapılan testler kapsamında SRS-2A’nın uçuş dengesinin korunarak güdümsüz roket fırlatma kabiliyetine odaklanıldı.

Bu kapsamda test görüntülerine göre havada asılı duran drondan ateşlenen güdümsüz 70 mm roketin öngörülebilir bir yörünge izleyerek başarılı bir atış gerçekleştirdiği gözlemlendi. Bu bağlamda test sürecinde optik nişan alma yöntemlerinin işlevselliği de doğrulandı.
Atışlı test sürecinin 11 Şubat günü ise SRS-2A, Thales’in FZ275 lazer güdümlü roketi ile test edildi. Bu süreçte drone, roketi merkezi 2×2 metrelik bir bölümü olan 5×5 metrelik bir hedefe fırlattı. Army Recognition tarafından yapılan habere göre test değerleri kapsamında çarpışma, 0.2 metrelik bir sapma ile kaydedilerek bir metreden daha az bir dairesel hata olasılığını (CEP) gösterdi.
Menzil kısıtlamaları ve Silah Tehlike Alanı (WDA) sınırlamaları nedeniyle testin, silahın minimum operasyonel menziline yakın olan 1.700 metrede gerçekleştirildiği aktarıldı. FZ275 70 mm güdümlü roket mühimmatı, 3 ila 5 kilometre arasındaki angajman mesafeleri için tasarlanmış olup, azami menzili 7 kilometredir. Test koşulları roketin süpersonik hızlara ulaştığı ve 400 metre sonra güdüm kanatlarını açtığı yakın mesafeden fırlatılmasını gerektirmiştir.
Aynı zamanda test süreci kapsamında SRS-2A’nın otonom uçuş kontrol sistemi, manuel operatör girişi olmadan ateşleme dizisini de gerçekleştirdi. 3 günlük sürecin son günü olan 12 Şubat’ta ise Yunan Kara, Deniz, Hava ve Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan askeri yetkililer ve personelin yanı sıra uluslararası delegasyonların katılımıyla canlı bir gösteri düzenlendi.

Bu doğrultuda SRS-2A, deniz seviyesinden 450 metre yükseklikten lazer güdümlü bir FZ275 roketi fırlatarak havada konumunu koruduğu ve bir metreden daha az bir CEP değeri elde ettiği belirtildi. Ancak aynı üretici tarafından geliştirilen AIHMI dolanan mühimmatının SRS-2A’dan planlanan atışı alçak bulut örtüsü nedeniyle iptal edildi.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.