Ağ Merkezli Sohbetler 78. bölümünde FNSS Kurumsal İletişim Yöneticisi Cem Altınışık, PARS ALPHA 8×8’in sürücü ve komutan yerleşimi hakkında açıklamalarda bulundu.
Ağ Merkezli Sohbetler 78. bölüm FNSS Kurumsal İletişim Yöneticisi Cem Altınışık’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Zırhlı muharebe araçlarının dönüşümü ve tankların geleceğinin konuşulduğu programda Altınışık önemli açıklamalarda bulundu. Bu bağlamda Altınışık, PARS ALPHA 8×8’de sürücü ve komutan yerleşimi ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Çok sevdiğimiz bir özellik vardı önceki nesil PARS araçlarında o da komutan ve sürücünün yan yana oturduğu ve çevreyi periskoplarla gördüğü. Tabi bu yapıda güç grubunu otomatikman geriye almanız gerekiyor. Bu yapıda çok ısrar ettik çünkü operasyonlardan aldığımız geri bildirimler bize bu bilgiyi sağladı. Sürücü ve komutanın önde oturmalarının olayı şuydu: Operasyona giriyorsun ama güç grubu yüzünden çok dar bir alanda oturuyorsun. Periskoplarla etrafı inceliyorsun. Muharebe sahasında kapak açılmıyor zaten.
Kapak meselesi önemli çünkü örneğin büyük bir tankla bir yere giriyorsun alan dar, komutan bir bakmak istiyor ya buradan nasıl kaçacağım, ben nasıl çıkacağım? Ve bu teleskoptan göremiyor. O yüzden kuleden çıkıp şöyle bir bakıyor sonra tekrar içeriye giriyor. Bu, aracın en hassas olduğu yer. O yüzden şoförün de komutanın da açmaması lazım kapağı. Yani operasyon boyunca kapak açmadan devam edilmesi lazım. Bu tarz durumlarda sürücü her şeyi görüyor. ilk o görüyor ama öndekini görüyor. Sağını göremiyor, solunu daha rahat görüyor. Sağını görüyor ama çok belli mesafeye kadar görebiliyor. Çünkü orada güç grubu var. Fiziksel koşullar müsaade etmiyor görmesini. Komutan da onun arkasında oturuyor. Biz muharebe sahasından şunu gördük, kritik kararı şoför veriyor çünkü çevreyi ilk o görüyor.”
Altınışık konuşmasının devamında ise şunları aktardı:
“Yani eski sistemlerde şöyle bir karışıklık var. Çevreyi ve sahayı ilk şoför görüyor ve ama kararı veren komutan. Komutanla şoför eş zamanlı değiller. Haberleşiyorlar fakat eş zamanlı görme durumları biraz sıkıntılı olabiliyor. Sonuç olarak eski geleneksel konfigürasyonda avantaj şoförde. Bizim konfigürasyonumuzda ise yan yana olduklarında her şeyi aynı anda fark ediyorlar, aynı anda görüyorlar ve ikisi yan yana olduğu için de periskop dizilimi de bütün 180 derece önlerinde olduğu için de her yeri hiç kapak açmadan çok rahat bir şekilde zırh koruması altından görebiliyor.”
İlgili Olarak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı