ASFAT A.Ş. Ana Yükleniciliğinde Üretilen 1.000 Adet HGK-82 Hassas Güdüm Kiti İçin Teslim Töreni Düzenlendi
Milli Savunma Bakanlığı ile bağlı kuruluşu ASFAT A.Ş. arasında imzalanan protokol kapsamında, ASFAT ana yükleniciliğinde, TÜBİTAK SAGE’nin teknik desteğiyle yapılan 1.000 adet HGK-82 hassas güdüm kitinin teslim töreni gerçekleştirildi. Etimesgut’taki 3’üncü Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde gerçekleşen törene Millî Savunma Bakanı Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Kuvvet Komutanları katıldı.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilecek ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının gücünü perçinleyecek Millî Ramjet Motorlu Hava-Hava Füzesi Gökhan’ı ve devam eden diğer yerli ve millî projelerin sonuçlanarak envantere girmesini heyecanla beklediklerini dile getiren Bakan Akar, “Tüm bu projeler, ülkemizin savunma alanında dışa bağımlılığının azaltılması ve TSK’nın etkin, caydırıcı, saygın niteliklerinin artırılmasına yönelik hayati önemi haiz projelerdir. Bu nedenle durup dinlenmeden, yılmadan yorulmadan, gece gündüz azim ve kararlılıkla çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, destek ve teşvikleriyle yüksek teknolojiye dayalı savunma sanayiimizdeki yerlilik ve millîlik oranımız artık yüzde 70’leri aşmış bulunuyor. Hedefimiz bu oranı, 2023 yılında % 75-80’lere taşımaktır. Bunun için gerekenleri yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Projenin paydaşı TÜBİTAK SAGE tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen, kalifikasyonu tamamlanan Küresel Konumlandırma Sistemi-KAŞİF, ilk defa bu proje kapsamında TSK kullanımına sunuldu. Böylece HGK-82’de yerli ve millîlik oranı % 80’lere ulaştı.
Geçmişte piyade tüfeğinin dahi yurt dışından tedarik edildiğini hatırlatan Bakan Akar, artık millî piyade tüfeğini, savaş gemisini, fırkateynlerini, İHA/SİHA’larını, Fırtına obüslerini, ÇNRA’larını, Atak helikopterlerini, akıllı hassas mühimmatını tasarlayıp inşa, imal ve ihraç seviyesine gelindiğini vurguladı.
Törende konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bugün teslimini gerçekleştirdiğimiz HGK-82’ler; ASFAT–TÜBİTAK SAGE ortaklığında yürütülen toplamda 1000 adetlik kit projesi kapsamında üretimi tamamlanan ilk parti. İnşallah 2022 Ağustos ayına kadar tamamı teslim edilmiş olacak.” Geliştirme faaliyetleri TÜBİTAK SAGE tarafından gerçekleştirilen ürünün seri üretimi ASFAT tarafından yapılıyor.
ANKA+ ve AKSUNGUR’a HGK ve KGK entegrasyonu
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen çift motorlu AKSUNGUR ve tek motorlu ANKA+ İHA’lara TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kiti (HGK) ve Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) entegrasyonu başladı. Gelişmeyi TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş Twitter hesabından paylaşmıştı. Yerli mühimmatlarımızın, yerli İHA’larımıza kendi yazılım ve algoritmalarımız ile entegre edildiğini vurgulayan Okumuş “bu yetenek sahada çok önemli bir güç çarpanı olacak” demişti.
Nisan 2021’de AKSUNGUR SİHA ilk kez attığı 340 kg ağırlığındaki KGK-SİHA-82 ile 30 km menzildeki hedefi başarıyla vurdu. SSB İsmail Demir ilgili olarak, “Biz yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz. SİHA’larımız yeni mühimmat test atışlarıyla güçleniyor. AKSUNGUR SİHA, ilk kez attığı 340 kg ağırlığındaki KGK-SİHA-82 ile 30 km menzildeki hedefi başarıyla vurdu.” ifadelerine yer vermişti.
HGK-82 (Hassas Güdüm Kiti -82)
HGK-82 mevcut 500 lb Mk-82 genel maksat bombalarını KKS/ANS güdüm sistemi ile havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyetine sahip mühimmata çeviren, BRU 57 adaptörü ile çoklu atılabilen güdüm kitidir.
- BRU 57 adaptörü ile çoklu atım kabiliyeti
- Bağlı uçuş sırasında yeniden hedef belirleme
- Karıştırmaya dirençli
- Tüm hava koşullarında, gece ve gündüz görev yapabilme
- Görev başına daha az bomba, sorti ve personel
- Maliyet etkin
- Tümleşik ANS/KKS ile hassas vuruş kabiliyeti
- ANS/KKS ile 10 m altı, sadece ANS ile 25 m altı CEP değeri
- F-16 PO-III ve F-4E/2020 savaş uçaklarına sertifikasyon
- MIL-STD 1760 uyumluluğu
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.