Amerika Birleşik Devletleri 06.07.2020 tarihinde toplam sözleşme bedeli 7.5 milyar doları bulan savunma kaynaklı satışa onay verdi.
Amerika Birleşik Devletleri, 700 milyar doları aşan bütçesiyle savunma alanında en fazla kaynağa sahip olan ülke olarak konumunu koruyor. Dünyanın bir çok ülkesinin gayrisafi milli hasılasından fazla olan bütçenin sağlanmasında elbette ki ihracat vasıtasıyla destekleniyor.
Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) raporuna göre 2015- 2019 yılları arasındaki silah transferinin ülkeler arasındaki paylaşım oranı yukarıda görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri %36 gibi büyük bir yüzdeyle dünyanın en büyük silah ihracatçısıdır. Bu ihracat daha önce de değindiğimiz gibi Amerika Birleşik Devletleri’nin savunma bütçesi için önemli bir dayanak noktası oluşturmaktadır.
COVID-19 sebebiyle diğer alanlarda olduğu gibi savunma kaynaklı ihracat da daralma eğilimi gösteriyor. Buna karşın ABD dünyanın birçok ülkesine ihracatına devam ediyor. ABD’nin 06.07.2020 tarihinde Yabancı Askeri Satışlar(FMS) kanalıyla bir çok yeni satışa onay verdiği açıklandı. Toplam tutarı 7.5 milyar doları bulan bu satış onayları, ABD’nin hangi boyutta bir silah ihracatçısı olduğunu daha net gözler önüne seriyor.
Açıklamalara göre çeşitli ülkelere satış için onay verildi, bunlar; İsrail, Litvanya, Fransa, Arjantin ve Endonezya’dır.
Fransa’ya 3 Adet E-2D Advanced Hawkeye Onayı
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile Fransa’ya 2 milyar dolar tahmini maliyet ile 3 adet E-2D Advanced Hawkeye uçağı ve ilgili ekipman satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), bu olası satışı Kongre’ye bildiren gerekli sertifikayı 06.07.2020 tarihinde verdi.
Tahmini maliyeti 2 milyar dolar olan sözleşme (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur);
- 3 adet E-2D Advanced Hawkeye uçağı
- 10 adet T-56-427A motor
- 3 adet AN/APY-9 radar
- 4 adet AN/ALQ-217 elektronik destek tedbir sistemleri
- 3 adet AN/AYK-27 entegre navigasyon kanalları ve görüntüleme sistemi
- 5 adet Link-16 (MIDS-JTRS) iletişim sistemi
- 10 adet gömülü GPS/INS (EGI) cihazı
- 4 adet AN/APX-122(A) ve AN/APX-123(A) IFF
- 1 adet müşterek görev planlama sistemi
eğitim, dokümanlar, destek ve test ekipmanları, ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor.
Onaylanan satış talebinin ardından Fransa, Northrop Grumman firması ile sözleşme imzalayabilecek.
Fransa halihazırda 3 adet E-2C-2000 Hawkeye Havadan Erken Uyarı ve Kontrol (AEW&C) uçağı kullanıyor. Fransa’nın yeni tedarik ettiği E-2D modeli ise ürün ailesinin en geniş modeli olarak öne çıkıyor.
İsrail’e 3 Milyar dolar Tutarında Yakıt Satışı
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile İsrail’e 990 milyon galon petrol bazlı ürünün satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), bu olası satışı Kongre’ye bildiren gerekli sertifikayı 6 Temmuz tarihinde verdi.
Tahmini maliyeti 3 milyar dolar olan sözleşme (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur) ile İsrail’e JP-8 havacılık yakıtı, dizel yakıt ve kurşunsuz benzin satışını içeriyor.
DSCA yaptığı açıklamada ABD’nin İsrail’in güvenliğine kendini adadığını belirterek ABD’nin ulusal çıkarları için İsrail’in güçlü ve hazır öz savunma yeteneğini geliştirmesine ve sürdürmesine yardımcı olmak hayati önem taşıdığını belirtti.
DSCA açıklamasında “JP-8 havacılık yakıtının önerilen satışı, İsrail’in operasyonel uçaklarını korumasını sağlayacaktır. Kara araçları için dizel yakıt ve kurşunsuz benzin kullanılacaktır. Önerilen satış, İsrail’in sınırlarını savunmak için mevcut ve gelecekteki tehditleri karşılama yeteneğini artıracak” denildi.
ABD’nin stratejik müttefiki olarak İsrail, ABD’den çeşitli paketler halinde büyük askeri yardımlar alıyor. İsrail bu büyük güvenlik yardımı ile tedarik edeceği ürünleri ABD’den almak zorunda. İsrail bu kapsamda ABD hükumetinden aldığı mali destek ile ABD şirketlerinden askeri ekipman alımı gerçekleştiriyor. Ancak İsrail, askeri ekipman ihtiyacı bulunmadığında veya avantajlı alım fırsatları yakaladığında bu gelen güvenlik yardımı ile ABD’den çeşitli araç yakıtları da temin ediyor. Son DSCA onayı ile geçen paketteki sözleşme imzalanırsa alımın bu paket kapsamında mı alınacağı ise bilinmiyor.
2016 yılında eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından İsrail için 10 yıllık dönemde 38 milyar dolarlık güvenlik yardımı paketi onaylanmıştı.
Washington yönetimleri İsrail’e 2018’e kadar 130 milyar doların üzerinde yardım gönderdi. Bu yardımların çok büyük bölümü askeri alanda yapıldı.
Endonezya’dan 2 Milyar dolarlık MV-22 Osprey Alımı
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile Endonezya’ya 2 milyar dolar tahmini maliyet ile MV-22 Block C Osprey ve ilgili ekipman satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), bu olası satışı Kongre’ye bildiren gerekli sertifikayı 6 Temmuz tarihinde verdi.
Tahmini maliyeti 2 milyar dolar olan sözleşme (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur);
- 8 adet MV-22 Block C Osprey
- 24 adet AE 1107C Rolls-Royce motor
- 20 adet AN/AAQ-27 Gece Görüş Cihazı
- 20 adet AN/AAR-47 Füze İkaz Sistemi
- 20 adet AN/APR-39 Radar İkaz Alıcısı
- 20 adet AN/ALE-47 Karşı Tedbir Dağıtıcı Sistem
- 20 adet AN/APX-117 Dost Düşman Tanıma (IFF) sistemi
- 20 adet AN/APN-194 Radar Altimetre
- 20 adet AN/ARN-147 VHF Omnidireksiyonel Aletli İniş Sistemi
- 40 adet ARC-210 629F-23 Çok Bantlı Telsiz
- 20 adet AN/ASN-163 Minyatür Küresel Konumlandırma Sistem Alıcısı
- 20 adet AN/ARN-153 Taktik Hava Küresel Navigasyon Sistemi
- 20 adet Trafik Uyarı ve Çarpışma Önleme Sistemi (TCAS II)
- 20 adet M-240-D 7.64mm makineli tüfek
- 20 GAU-21 makineli tüfek
eğitim, dokümanlar, destek ve test ekipmanları, ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor.
Onaylanan satış talebinin ardından Endonezya, Bell Textron ve Boeing firmaları ile sözleşme imzalayabilecek.
Çok pahalı bir helikopter olan MV-22 yüksek esneklik sunan hızlı şekilde birlik nakli gerçekleştirebilen özel bir platform. Endonezya gibi çok sayıda adadan oluşan bir ülke için hızlı ve esnek nakliye çözümleri öne çıksa da maliyetli bir platform olarak MV-22 alımı şaşırtıcı bir adım oldu.
MV-22, Boeing tarafından V-22 Osprey üzerinden Amerikan Deniz Piyadeleri için geliştirilmiştir.
Litvanya’ya 6 Adet UH-60M Black Hawk Onayı
Litvanya Silahlı Kuvvetleri, Sovyet yapımı Mi-8 helikopterlerinin yerine yeni helikopter alımı konusunda müzakerelere başlama kararını 2019 yılında aldı.
Geçtiğimiz yıl yapılan açıklamada Sırbistan Milli Savunma Bakanı Raimundas Karoblis, “Şu anda Litvanya Silahlı Kuvvetleri, uçuş ömrünün bitme tarihine çok yakın olan üç operasyonel Sovyet yapımı Mi-8 ve 3 adet AS365 N3 + Dauphin helikopterini kullanmaya devam ediyor. Mi-8 platformunu Batı teknolojisiyle değiştirmeliyiz.” dedi.
2019 yılında Litvanya Silahlı Kuvvetleri tarafından belirlenen kriterlere göre oluşturularak yapılan bir pazar analizi, Amerika Birleşik Devletleri tarafından sunulan UH-60M helikopterinin talepleri en iyi şekilde karşıladığını ortaya koydu.
Tahmini maliyeti 380 milyon dolar olan sözleşme (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur);
- 6 adet UH-60M Black Hawk helikopteri
- 14 adet T700-GE-701D motoru
- 8 adet AN/AAR-57 Ortak Füze İkaz Sistemi
- 12 adet M240H makineli tüfek
- 15 adet EAGLE +429 Gömülü Küresel Konumlandırma / Ataletsel Seyrüsefer Sistemi
- 8 adet AN/APX-123A IFF
- 15 adet AN/ARC-201D
- 15 adet AN/ARC-231 telsiz
- 8 adet AN/ARC-220 telsiz
- 2 adet VRC-100 Yüksek Frekanslı Kara Telsiz İstasyonu
- 8 adet AN/AVR-2B Lazer İkaz Alıcı
- 12 adet Ortak Füze İkaz Sistemi Kullanıcı Veri Modülü
- 8 adet TALON FLIR
- 8 adet EBC-406 Acil Durum Konumlandırma Vericisi
- 30 adet AN/AVS-6 Askeri Sınıf Gece Görüş Gözlüğü
- 15 adet AN/AVS-7 Gelişmiş Baş Üstü Göstergesi (Gündüz)
- 15 adet AN/AVS-7 Gelişmiş Baş Üstü Göstergesi (Gece)
- 500 adet 1305-A965, CTG, 25.4mm, dekoy M839
- 800 adet M206 flare
- 38,400 adet 7.62mm izli mermi
eğitim, dokümanlar, destek ve test ekipmanları, ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor.
Onaylanan satış talebinin ardından Litvanya, Sikorsky ve General Electric firmaları ile sözleşme imzalayabilecek.
Arjantin’e Stryker Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Satışı Onayı
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile Arjantin’e 100 milyon dolar tahmini maliyet ile 27 adet M1126 Stryker Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç ve ilgili ekipman satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), bu olası satışı Kongre’ye bildiren gerekli sertifikayı 06.07.2020 tarihinde verdi.
Arjantin Hükûmeti 27 adet M1126 Stryker Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç, 27 adet M2 Flex .50 Cal makineli tüfek, AN / VAS-5 Sürücü Görüş Destek Sistemi, AN / VIC-3 Dahili İletişim Sistemi, AN / VRC-91E Tek Kanallı Kara ve Hava Telsiz Sistemi (SINCGARS) ve ilgili ekipmanların, eğitim, dokümanlar, destek ve test ekipmanları, ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor.
Onaylanan satış talebinin ardından Arjantin, General Dynamics Land Systems ile sözleşme imzalayabilecek.

Dış Haberler Editörü