ABD Donanması, Boeing’e 19 adet P-8A Poseidon uçağı için 2,4 milyar dolarlık üretim sözleşmesi verdi. Sözleşme kapsamında ABD Donanması için mevcut P-8A’lara katılacak 10 adet; Norveç için beş adet ve İngiltere için dört adet uçak bulunuyor. Böylelikle İngiltere’nin toplam satın alım miktarı dokuza çıkmış oluyor.
İngiltere ve Norveç, Boeing tarafından ABD Donanması için tasarlanmış ve üretilmiş bir model olan P-8A Poseidon hava aracını Yabancı Askeri Satış İşlemi yoluyla satın alıyorlar. Söz konusu sipariş kapsamında İngiltere, ilk uçaklarını 2019 yılı içerisinde alacak; Norveç ise 2021 yılında uçaklarını teslim almaya başlayacak.
P-8, uzun menzilli, çok maksatlı, denizcilik operasyonları yapabilen bir deniz devriye uçağıdır. Boeing’in ticari yeni nesil 737 uçağının askeri bir türevi olan P-8, üstün performans ve güvenirlik ile savaş alanında en yüksek mertebede birlikte çalışabilirlik sağlayan bir görev sistemini bir araya getiriyor.
P-8; deniz silahları, modern bir açık görev sistemi mimarisi ve satın alınabilirlik için ticari-benzeri desteklerle birlikte militarize edildi. Uçak, bir bomba bölmesi ve silah istasyonları için desteklerle donatıldı (her kanatta iki adet silah istasyonu bulunuyor). P-8, 129 adet SONOBOY (Dalmış denizaltıları keşif için kullanılan ve harekete geçirildiğinde telsiz vasıtası ile bilgi yayan sonar cihazı) taşıyabiliyor. Ayrıca uçakta uçuş sırasında yakıt ikmali yapılabilmesi için gerekli altyapı da bulunuyor. Bugüne kadar 180.000’den fazla uçuş saatiyle P-8 varyantları olan P-8I ve P-8A Poseidon, su üstü ve denizaltı tehditlerine karşı dünya çapında devriyeler yapmıştır. Ayrıca istihbarat, gözetleme ve keşif görevleri ile insani arama ve kurtarma misyonlarında da kullanılmıştır.
ABD Donanması’nın kritik oyuncusu P-A8 Poseidon
Poseidon, ABD Donanması’nın VP-16 filosu ile Okinawa’daki Kadena Hava Üssü’nde 2013 yılında ilk kez hizmete girdi. Görevi ise dünya çapında, özellikle Avrupa bölgesinde sayısı artan denizaltıları avlamak olarak belirlenmişti.
Poseidon’un yapmış olduğu devriye görevleri; ABD, Çin ve Rusya arasındaki siyasi ihtilafların ön saflarında yer aldı.
Ülkelerin birbirlerinin devriye uçaklarını uluslararası hava sahasında müdahaleleri uzun zamandır süre gelen ve kabul görmüş bir gelenek olmuştur. Ancak, müdahale eden savaş uçakları gözlem uçaklarını korkutma çabalarının bir parçası olarak güvensiz manevralar yaparken büyük riskler almış olmaktadır. Bu tür bir durum geçmişte, 2002 yılında, bir Çin savaş uçağı ve bir EP-3 gözlem uçağı arasında bir çarpışmaya yol açmıştı.
19 Ağustos 2014’te ise, Çin’e ait bir J-11 savaş uçağı, Hainan Adası’nın 130 mil doğusunda bulunan bir P-8’in 10 metre üzerinde uçtu, hatta kırk metrelik uçağın burnunda bir “barrel role” manevrası icra etti. Ve tahmin edileceği üzere Çin ve Amerika arasında sular o dönemde iyice ısınmıştı.

Defence Turk; güvenlik güçleri personeline, savunma sanayii kurum ve kuruluşları ile araştırmacılara savunma ve güvenlik alanında bilgi ve haber takibi hizmeti sağlamaya adanmış bir platformdur.