ABD’nin Estonya’ya MQ-9 Reaper konuşlandırması, ülkede bu platformun ilk kez kullanılması açısından önem taşıyor.
ABD, NATO kapsamında Estonya’ya MQ-9 Reaper konuşlandırdı. MQ-9 Reaper’lar Polonya’daki Miroslawiec Hava Üssü’nden getirildi. Böylece Estonya’ya ilk defa MQ-9 Reaper yerleştirilmiş oldu. Konuşlandırma süresi boyunca MQ-9 Reaper’lar NATO’nun ISR operasyonlarını destekleyecek.
Konuşlandırmanın amacı Avrupa’da istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) faaliyetlerini gerçekleştirmek. Bu konuşlandırma ile ISR faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi Amari Hava Üssü’nün kullanılması sayesinde mümkün olmaktadır. General Jason Hind, özellikle kara, hava ve deniz operasyonlarına odaklandıklarını, ABD Avrupa Hava Kuvvetleri’nin NATO müttefiklerinin gereksinimlerini ele aldıklarını ve bu görevleri yerine getirmek için Estonya Hava Kuvvetleri ile koordineli çalıştıklarını söyledi.

Estonya Hava Kuvvetleri, konuşlandırmanın ve ISR operasyonlarının gerçekleşmesi için Amari Hava Üssü’ndeki varlıkları bu kapsamda hizmete sundu.