Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile Güney Kore’ye 253 milyon dolar tahmini maliyet ile 120 adet AIM-120C-7/C-8 AMRAAM görüş ötesi hava hava füzesi satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), bu olası satışı 17 Ekim’de Kongre’ye bildiren gerekli sertifikayı verdi.
Tahmini maliyeti 253 milyon dolar olan sözleşme (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur) eğitim, dokümanlar, destek ve test ekipmanları, ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor. Söz konusu satışta ana yüklenici firma Raytheon olacak.
DSCA tarafından yapılan açıklamada, “Bu önerilen satış, en yakın müttefiklerden birinin meşru güvenlik ve savunma ihtiyaçlarını karşılayarak ABD’nin dış politikasını ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyecektir,” denildi. Ayrıca satış ile ilgili olarak DSCA, ”Bu satış, Güney Kore Cumhuriyeti’nin mevcut F-15K, F-16 ve F-35 filolarının ulusal savunma için ihtiyaç duyduğu orta menzilli füze stoklarını artırarak; mevcut ve gelecekteki tehditleri çözme kabiliyetini artıracak.” ifadesini kullandı. Satışın, iki ulusun kuvvetleri arasındaki birlikte çalışabilirliği daha da güçlendireceği de ifade edilen diğer bir husus.
AIM-120 AMRAAM (Advance Medium Range Air to Air Missile)
AIM-120, savaş uçaklarından fırlatılan yeni nesil bir orta menzilli havadan havaya füzedir. Güney Kore’nin tedarik etmeyi planladığı AIM-120C-7/C-8 füzeleri geliştirilen son varyantlardır. AIM-120 AMRAAM, gece-gündüz ve her hava koşulunda çalışabilecek kapasiteye sahip havadan havaya bir füzedir.
BVR (beyond visual range) görüş ötesi kapasitesine sahip olan AIM-120, her hava ortamında kullanılmak üzere dizayn edilmiştir. Aktif (kendi başına) ve yarı aktif (uçak radarından bilgi alarak) olarak kullanılabilir. 340 poundluk katı yakıt kapasitesiyle 4 mach hızında yaklaşık 72 km üzerinde bir menzile sahiptir. Uzun menzilli takiplerde AMRAAM kendi güdüm mekanizmasıyla hedefe kilitlenirken veri bağı vasıtasıyla uçak radarından gelen bilgilerle hedef malumatını yeniler. Hedef füzenin radar menziline geldiğinde füze terminal moduna geçer.
AIM-120 AMRAAM hava-hava füzeleri yaklaşık 37 ülke tarafından tedarik edilip envatere katıldı. Füzeler; F-35, F-22, F / A-18, F-16, F-15, Eurofighter 2000 ve Saab’ın JAS 39 Gripen gibi çeşitli savaş uçaklarına entegre edilmiş ve mevcut platformlar üzerinden kullanılabilmektedir.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.