ABD ordusu, havadan uzun menzilli hassas mühimmat atışının ilkini gerçekleştirdi.
ABD ordusu, gelecekteki helikopter filosu için uzun menzilli hassas mühimmat edinme planları üzerinde birkaç yıldır çalışıyordu ve geçtiğimiz günlerde hizmetin, hem mevcut hem de gelecekteki filolara uzun menzil ve öldürücülük sağlamak için geçici bir çözüm olarak İsrailli şirket Rafael’in Spike NLOS füzesini seçtiği duyuruldu.
Hizmet, hem yabancı hem de Amerikan AH-64 Apache taarruz helikopterlerinde kapsamlı denemeler yaptı. Uzun menzilli mühimmat, düşmanın savunma pozisyonlarını rahat bir mesafeden veya düşman algılama menzili dışından devreye sokmak için hizmetin gelecekteki helikopterinde kritik role sahip olacaktır. ABD ordusu daha önce, gereksinimlerini pekiştirmek, kalıcı çözüm bulmak ve gereken kabiliyetleri değerlendirmek için çalışırken, uzun menzilli hassas mühimmatları test etmek adına birkaç uçuş gerçekleştirileceğini ifade etmişti.

2030’ların başlarında hizmet vermesi beklenen bir filo oluşturuluyor
Hizmet, iki insanlı helikopter, taktiksel insansız hava aracı, havadan fırlatılan unsurlar ve ortak dijital, modüler, açık sistem mimarisi kullanarak muharebe alanında birbirine bağlanacak uzun menzilli hassas mühimmat satın alıyor ve 2030’ların başlarında hizmet vermesi beklenen bir filo oluşturuyor.
ABD Hükümeti’nin sözleşmeleri duyurduğu internet sitesinde yayımladığı bilgi talebinde, “Ordunun bu gösterimi yapma amacı, uzun menzilli hassas mühimmat kabiliyetinin gelişimi ve bunları orduya ait havacılık platformlarında inşa etmek, entegre etmek, test etmek ve/veya kalifiye olmak için bir veya birden fazla satıcı seçimi hakkında bilgi vermek.” ifadelerine yer verildi. Ordunun, Ocak 2023 civarında teknik incelemeler talep edeceği belirtildi. Sözleşme için rekabet etmeyi planlayan satıcıların, masrafları kendilerine ait olmak üzere silahlı çatışmaya katılmaları ve bir teknik rapor sunmaları gerekiyor.
ABD ordusunun, 2023 zaman aralığında gelecekteki filosunda bulunacak unsurlar için yönetim kurulu genelinde ön tasarım incelemesini tamamlaması gerekecek. Bu nedenle, uzun menzilli hassas mühimmat kabiliyetine karar vermek ve platformlarla birlikte çalışabilir olmasını sağlamak için endüstri ile çalışmasına kabaca üç yılı var. Bu platformlar hala tasarım aşamasında yer alıyor ve bu durum zorluk teşkil ediyor.
Spike NLOS
32 kilometre menzile sahip olan Spike NLOS, Spike ailesinin en uzun menzilli füzesidir. Her türlü hava koşulunda düşman tanklarını etkisiz hale getirmek için tasarlanmıştır. Bir Spike NLOS bataryası çok önemli bir alanı kapsayabilir. Spike NLOS, GPS, lazer işaretleme olmaksızın pasif olarak hedefe angaje olabilen, son derece gelişmiş bir elektro-optik güdüm ünitesi barındıran 5. nesil tanksavar füzesidir.
Sistem, NATO ile tam uyumlu çalışabilen güvenli askeri ağlar üzerinden sağlanan dijital hedefleme verilerini kullanan hedefleme modları seçimi ile görüş içi ve görüş dışı hedeflere karşı etkili olabilmektedir.
Spike NLOS, gerçek zamanlı veri bağlantısı ve yüksek kaliteli elektro-optik arayıcısıyla kent ortamında lazer veya radar güdümlü füzelerle elde edilmesi zor olan başarı oranlarını yakalayabilmektedir. Spike NLOS yüksek hassasiyeti sayesinde hedefler arasında dost, düşman ya da bağlantısız ayrımını önemli ölçüde sağlayabiliyor.
EO güdümün kabiliyetleri ile düşman unsurları içinde yüksek değerdeki hedefler ayırt edilebilmekte ve muharebenin sonucu değiştirebilecek bu hedefler imha edilebilmektedir.
SPIKE NLOS füzesi, çeşitli NATO üyeleri de dahil olmak üzere dünya çapında çok sayıda silahlı kuvvetlere hizmet veriyor. Füze zırhlı platformlardan, hafif özel kuvvetler (SF) araçlarından, deniz platformlarından ve taarruz helikopterlerinden binlerce kez ateşlendi.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
ABD Ordusu İsrail’den ilk Iron Dome hava savunma füze sistemini teslim aldı
