ABD seçimlerini Donald Trump’ın kazanmasının ardından Fransız ve Alman savunma liderleri, Avrupa Birliği’ni birleşme için teşvik ediyor.
Fransa ve Almanya, Donald Trump’ın 2024 ABD Başkanlık Seçimlerindeki zaferine yanıt olarak iki ülkenin savunma bakanları arasında gerçekleşen toplantının ardından askeri harcamaların sürdürülmesi ve İngiltere de dahil olmak üzere Avrupa güvenliği konusunda birlik sağlanması gerektiğini vurguladı.
Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Sébastien Lecornu, Paris’te Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile bir araya gelmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, NATO üyelerinin önümüzdeki yıllarda savunma harcamalarını, vatandaşlarına ittifakın sadece siyasi bir yapı değil, aynı zamanda askeri bir yapı olduğunu gösterecek asker, gemi ve uçaklarla somut bir katkıya dönüştürmeleri gerektiğini söyledi.
Trump, ilk döneminde Avrupa ülkelerini savunmaya yeterince harcama yapmadıkları için düzenli olarak eleştirmiş ve ABD askeri gücünden faydalandıklarını söylemişti. Şubat ayındaki bir seçim mitinginde Trump,, ittifaka karşı mali yükümlülüklerini yerine getirmeyen NATO üyelerine “istediklerini yapmaya” Rusya’yı teşvik edeceğini söylemişti.
Defense News tarafından yapılan habere göre Pistorius, “Çok taraflılık sorunu tehlikede, Avrupalılar olarak kendimizi bu dünya düzeninde nasıl konumlandıracağımız sorunu. Gücümüzü tam olarak geliştirebilmek için safları sıklaştırmalıyız. Gelecekte bu, geçmiştekinden bile daha önemli olacak.” ifadelerini kullandı.
Buna ek olarak Pistorius, Almanya ve Fransa’nın Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomileri olarak savunmaya önemli katkıları olduğunu ancak Polonya’nın da NATO’nun Doğu Avrupa’daki en büyük ülkesi olarak oynayacağı merkezi bir rolde olduğunu ifade etti. Alman Bakan, İngiltere ve İtalya’nın da savunma iş birliğinin bir parçası olması gerektiğini ve önümüzdeki iki hafta içinde 5 ülkenin Berlin’de bir araya geleceği bir toplantı için Varşova, Londra ve Roma’daki meslektaşlarını davet edeceklerini söyledi.
Birlik çağrısı her iki ülke için de hassas bir zamanda geliyor. Fransa bu yıl ani seçimler düzenledi ve bu seçimler hiçbir çoğunluk olmadan bir parlamento ve net bir yetkisi olmayan ancak yine de hızla artan bütçe açığını kontrol altına almak için milyarlarca Dolar’lık harcama kesintileri duyuran bir hükümetle sonuçlandı. Lecornu, ülkenin iç zorluklarına rağmen Fransa’nın 2024-2030 savunma harcama planını sürdürmesi gerektiğini vurguladı.
Pistorius Paris’te konuşurken Alman başkentinde iktidar koalisyonu çöktü ve sosyal demokrat Şansölye Olaf Scholz, Özgür Liberallerden Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden almak için baskı yaptı. Scholz, yaptığı açıklamada Lindner’in enerji fiyat sınırlarından Ukrayna yardımına kadar her şeye yönelik acil harcamalara karşı direnişi nedeniyle üç partili koalisyon içinde anlaşmazlıkların doruk noktasına ulaştığını söyledi.
Göreve gelen ABD Başkanı, Rusya’nın olası bir işgaline karşı mücadele eden Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesi konusunda şüpheci davranırken, Avrupalı liderler ve savunma analistleri ise Trump’ın sıkıntı içindeki ülkeye yardımı kesmesi halinde Ukrayna’nın yenilgisinin nasıl önleneceği konusunda endişeli.
Pistorius’a göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da yürüttüğü savaş, Avrupa’nın herhangi bir savunma kapasitesi açığına sahip olmayı göze alamayacağını açıkça ortaya koyuyor. Alman Bakan, Ukrayna’nın Avrupa ülkelerinin desteğine ihtiyaç duymaya devam edeceğini ve askeri durumun “şu anda hiç de umut verici olmadığını” ifade etmekte. Lecornu ise Avrupa’nın kendini savunmak ve savunma sanayilerini korumak için daha fazlasını yapabilmesi gerektiğini söyledi. İlk gerekliliğin, “ve bu hiç şaşırtıcı olmayacak, yeniden silahlanmaya devam etmek olduğunu” söyledi.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı