ABD, Yeni Nesil Hava Yakıt İkmal Sistemi (NGAS) kapsamında düşük radar izine sahip insansız tanker uçak geliştiriyor.
Lockheed Martin’in Skunk Works departmanı, 6 Kasım tarihinde The War Zone tarafından yapılan habere göre, radara görünürlüğü düşük ve isteğe göre pilot tarafından da kullanılabilen havada yakıt ikmal tankeri için kavramsal bir tasarım ortaya koydu.
Söz konusu tasarım, ABD Hava Kuvvetleri’nin Yeni Nesil Hava Yakıt İkmal Sistemi (NGAS) planlarıyla uyumlu olup, ABD Hava Kuvvetleri “sistemler sistemi” için gereksinimleri iyileştirirken gelişen operasyonel ihtiyaçları ele almayı amaçlayan daha geniş Yeni Nesil Hava Hakimiyeti (NGAD) ekosisteminin de bir parçasıdır. Ancak bütçe kısıtlamalarının, bu yeni yakıt ikmal kabiliyeti de dahil olmak üzere modernizasyon hedeflerinin yerine getirilmesini zorlaştırdığı belirtilmektedir.
Lockheed Martin’in Skunk Works departmanının TWZ’ye ilettiği görsel çalışmasında bir çift F-35A savaş uçağına yakıt ikmali yapan tanker uçak konseptinin görüntüsü yer almakta. Ayrıca Aviation Week’in haberine göre, aynı kavramsal tasarımın farklı bir görünümü ilk olarak Hava İkmal/Tanker Birliği’nin (ATA) kısa süre önce tamamlanan yıllık sempozyumunda kamuoyuna sunuldu. Tanker uçak, her bir ana kanadın ucuna doğru pod benzeri sponsonlardan uzanan bir çift yakıt ikmal bomu ile gösterilmektedir. Bomla yakıt ikmali yöntemi ABD Hava Kuvvetleri’nin uçuş halindeki diğer uçaklara yakıt ikmali yapmak için tercih ettiği yöntemdir.
Lockheed Martin’den tasarım çalışmaları
Skunk Works’ün yeni tasarım konseptindeki bomların, ABD Donanması ve Deniz Piyadelerinin tercih ettiği “probe and drogue” tekniği ile yakıt sağlayacak şekilde yapılandırılmasının da mümkün olduğu belirtilmektedir. Söz konusu sistem genellikle ABD Hava Kuvvetleri’nin KC-46 ve artık kullanımdan kalkmış olan KC-10 gibi büyük tankerlerinin yanı sıra Airbus A330 MRTT gibi büyük tankerlerin orta hat arka kısmına dahili olarak monte edilmektedir.
Aviation Week tarafından yapılan habere göre Skunk Works’ün varsayımsal tasarımının isteğe bağlı olarak pilotlu konsepte de dönüştürülebileceğini ancak mevcut görsellerde mürettebatlı bir kokpit için net bir hüküm bulunmadığını bildirmişti. Bu bağlamda gerektiğinde, ön gövdenin üst kısmındaki kaplamalı bir bölümün yerine bir kokpit takılmasının mümkün olduğu aktarılmaktadır.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.