Ukrayna, ABD’li genç ekibin ürettiği GPS olmadan konumunu tanıyabilen ve 3B yazıcı ile üretilen dronlarla ilgileniyor.
Defense One tarafından yapılan habere göre üç mühendisten oluşan Theseus adlı ekip, Kaliforniya’da düzenlenen 24 saatlik bir hackathon sırasında GPS’ten bağımsız bir drone prototipi geliştirdi. Ekip 3B yazıcı ve 500 dolardan daha az maliyetli malzemeler kullandı. Teknoloji şimdiden Ukrayna hükümetine bağlı kuruluşlar, özel kuvvetler birimleri ve kara birlikleri de dahil olmak üzere çeşitli kuruluşların ilgisini çekti. Ekibe göre, bazı Ukrayna kurumları uluslararası ilgiye işaret eden doğrudan incelemelerde bulundu.
Günümüz Rusya-Ukrayna muharebe sahasında yaşanan lojistik ve mühimmat sorunları nedeniyle topçu mühimmatı eksikliği doğduğu bilinmektedir. Bu bağlamda Ukrayna maliyet etkin bir çözüme yönelerek daha fazla ucuz insansız hava araçları temin etmeyi planlamaktadır.

Söz konusu durumdan haberdar olan genç ekip, bu tarz dronların etkili olsalar bile GPS yönlendirme sistemlerine bağlı olduğu ve sinyal bozucu etkilere dirençli olmadıklarından dolayı bu problem üzerine bir drone prototipi oluşturuldu. Böylece Theseus ekibi, uydu görüntülerinden oluşan kapsamlı bir veri tabanına ihtiyaç duymadan konumunu tanıyabilen GPS’ten bağımsız bir drone geliştirdiler. Aracın bağımlılığını azaltmak ve maliyet etkin olmasını amaçlamak üzere drone, GPS koordinatları ve yerel arazi özellikleri arasındaki ilişkileri anlamak için büyük görüş dönüştürücü adı verilen bir derin öğrenme modeli kullanıyor.
Bu model, orijinal uydu görüntülerine bağlı kalmadan dünya yüzeyinin doğal bir şekilde anlaşılmasını sağlamayı amaçlamakta. Ekip, flying-wing (uçan kanat) tasarımına sahip dronu 24 saat içinde 500 dolardan daha az bir maliyetle tamamladı. Öyle ki, uçak gövdesi ve kontrol yüzeyleri beş saat içinde 3B baskıyla üretildi ve hazır elektronik aksam kullanılarak iki saat içinde montajı gerçekleştirildi.
Tüm bunlara ek olarak Google Haritalar’daki uydu görüntülerini dronun yerleşik kamerası tarafından çekilen gerçek zamanlı görüntülerle eşleştirmek için bir algoritma kullanan bir navigasyon sistemi de geliştirildi. Bu sayede drone geleneksel bir sinyale ihtiyaç duymadan GPS koordinatlarını tahmin edebilmektedir.

Ekip, ürettikleri drone hakkında sosyal medyada paylaşımda bulunduktan sonra, dronlarının test edilmesi ve piyasaya sürülmesi için Theseus’u kurdu. Prototip simülasyon testlerinde iyi bir performans sergilemiş olsa da, henüz gelişimin erken bir aşamasında. Buna rağmen aralarında Ukraynalı birliklerinde bulunduğu kurumlar ürüne şimdiden ilgi göstermeye başladı.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.