Airbus, Eurodrone programında 2021 yılı itibarı ile sözleşme imzalayacak.
Airbus’ın yıllık ticari medya brifinginde konuşan İnsansız Hava Araçları (İHA) Direktörü Jana Rosenmann, şirketin yeni nesil orta irtifa uzun havada kalışlı (MALE) İHA geliştirmek için 19 Kasım’da Ortak Silahlanma İşbirliği Teşkilatı (OCCAR) ile bir anlaşmaya vardığını paylaştı. OCCAR, Eurodrone programını dört Avrupalı ortak adına yönetiyor: Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya.
Dassault Aviation ve Leonardo ile birlikte lider yüklenici Airbus Germany’den oluşan programın endüstriyel ekibi, Haziran ayında program için bir teklif verdi. Rosenmann, o zamandan beri şirketlerin OCCAR ile “çok ilginç ve çok canlı tartışmalara” taraf olduğunu söyledi. “Bugün masada sunduğumuz şeyin hem müşteri hem de endüstri için adil ve makul bir teklif olduğuna inanıyorum.” dedi. Resmi sözleşmenin 2021’de imzalanması beklenirken, endüstri ise kıta çapında 7.000 kişilik yeni teknik pozisyon yaratması beklenen Eurodrone programının ivmelenme sürecine hazırlanacak.

Rosenmann ayrıca Eurodrone’un son toplantısının Airbus’ın Almanya-Manching’teki merkezinde yapılacağını da açıkladı. “Sadece tek bir nihai montaj hattımız olacak. Bu kararı verimlilik ve müşterilerimizin maliyetlerini azaltmak amacıyla verdik.” ifadelerini kullandı.
Direktör, bazı unsurların başka yerde üretilip, ardından montaj ve zemin testi için Manching’e aktarılabileceğini ve teslimat merkezinin de Manching’de yer alacağını belirtti. Rosenmann, uçak gövdesinin Almanya’ya transfer edilmeden önce İspanya’da monte edileceğini de sözlerine ekledi.
Motorların üretimi için rekabet süreci devam ediyor
Bu arada, Eurodrone’un toplam 120 adet motor ihtiyacını kimin tedarik edeceği soruları devam ediyor. Rosenmann konuyla ilgili, “Şu anda rekabet sürecinde olduğumuzdan, daha fazla ayrıntı açıklama imkânımız yok.” dedi.
Rosenmann, COVID-19 salgınının dünya çapındaki endüstrilerde önemli aksamalara neden olduğunu ve Airbus’ın da bundan etkilendiğini belirtti. Direktör, buna rağmen İnsansız Hava Sistemleri bölümünün 2020 takvim yılının sonunda bir kez daha ivme kazanmaya başladığını ve Eurodrone dahil olmak üzere program portföyündeki ivmeyi sürdürmeye istekli olduğunu söyledi.

Şirket resmi sözleşme imzasına hazırlanırken, Eurodrone’un 2025’te ilk uçuşunu yapması ve teslimatların 2028’de başlaması bekleniyor. Mevcut sözleşme, her biri çift motorlu toplam 60 adet hava platformu için her biri üç adet araçtan oluşan 20 Eurodrone sistemini içeriyor. Şu anda, programın lider ülkesi olan Almanya yedi sistem için sözleşmeye dahil olmuşken, İtalya da beş sistem almayı taahhüt etti. İspanya ve Fransa ise dörder adet Eurodrone sistemi tedarik etmeyi hedefliyor.
İlgili Olarak

Savunma Sanayii Takipçisi, Avrupa Birliği & NATO Güvenlik Politikaları Araştırmacısı