2019 yılında tanıtılan Otomatik Tanımlama Sistemi (Automatic Identification System/AIS) verilerini toplayacak KILIÇSAT Küp Uydu Ar-Ge Projesi tamamlanarak 2022 yılı içerisinde yörüngesine fırlatılacak. Gemilerin konum ve rota bilgilerinin elde edilmesini (AIS ile) sağlayacak KILIÇSAT Küp Uydusu ile beraber milli ve yerli üretim X-Bant Düşük Gürültülü Yükselteç (Low Noise Amplifier/LNA) modülüne uzayda tarihçe kazandırılacak.
Projede, ASELSAN koordinasyonunda Gümüş Uzay Savunma Havacılık (GUMUSH), Meteksan Savunma ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi iş birliğiyle deneysel ve diğer ekipmanlar geliştirildi. Proje kapsamında uydunun tasarımı, geliştirilmesi, yurt içinde geliştirilen deneysel yükler, uydunun kalifikasyonu, uydunun mühendislik ve uçuş modellerinin üretilmesi, istasyon kurulumu ve operasyon süreçleri yer almakta. Gümüş Uzay Savunma Havacılık’ın milli ve yerli olarak geliştirdiği 3U Küp Uydu Platformu üzerine Meteksan Savunma’nın geliştirdiği X-Bant Düşük Gürültülü Yükselteç deneysel yükü uzay kalifiye edilerek ihracat ürünü haline getirilmek istenmekte. KILIÇSAT Küp Uydusunda milli ve yerli küp uydu platformu ve yazılımlar kullanıldı.
KILIÇSAT Küp Uydusu, seyir halindeki gemilerin AIS verilerini alçak dünya yörüngesinden (LEO) Türk Hava Kurumu Üniversitesinde kurulan yer istasyonuna iletecek. Sanayii-üniversite işbirliği sayesinde öğrenciler uzay alanında mesleki ve teknik deneyim kazanarak uzay alanında nitelikli iş gücü yetiştirilecek.
ASELSAN’ın ASELSAT Küp Uydusu
İTÜ tarafından üretilen platforma entegre edilmiş ASELSAN bileşenlerinden meydana gelen ASELSAT 24 Ocak 2021 günü Cape Caneveral Üssü’nden Falcon 9 ile yörüngeye taşındı. Öz kaynaklı Ar-Ge Projesi kapsamında tamamen ASELSAN kaynaklarıyla geliştirilen ASELSAT 3U Küp Uydusu; yörüngeye yerleşip gerekli kurulumları sağlandığında ASELSAN tarafından geliştirilen X-Bant Verici ile küp uydu üzerinde bulunan yüksek çözünürlüklü kamera yaklaşık 30 m çözünürlükte aldığı görüntüleri yer istasyonuna aktaracak.
ASELSAT;
- Kamera görev yükü ile elde edeceği optik görüntüyü, X-Bant aşağı hat alt sistemi aracılığı ile yer istasyonuna indirecek.
- Sayısal kart görev yükü üzerinde bulunan radyasyon dozimetresi ve sıcaklık sensörü ile uzay ortamı hakkında istatiksel veri toplayacak ve de ileride geliştirilecek uydular için kaynak sağlayacak.
ASELSAT sayısal kart görev yükü üzerinde bulunan radyasyon dozimetresi ve sıcaklık sensörü ile uzay ortamı hakkında istatiksel veri toplayacak ve de ileride geliştirilecek uydular için kaynak sağlayacak.
İlgili Olarak
Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever