Türk Deniz Kuvvetleri; Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarımıza yönelik hak ve menfaatleri korumak, denizde durumsal farkındalığı artırmak ve deniz güvenliğine katkı sağlamak maksadıyla; fırkateynler, korvetler, hücumbotlar, denizaltılar, deniz karakol uçakları, helikopterler ve insansız hava araçlarının katılımıyla 2006 yılından itibaren Akdeniz Kalkanı Harekâtını (AKH) icra etmektedir.
Bugüne kadar milli olarak yürütülen Akdeniz Kalkanı Harekâtı’nın uluslararası hale getirilmesi kapsamında, Pakistan Deniz Kuvvetleri bağlısı PNS ALAMGIR 21-23 Kasım 2019 ve PNS YARMOOK 10-11 Mart 2020 tarihlerinde, Ürdün Kraliyet Deniz Kuvvetleri mensubu iki gözlemci personel ise 21-28 Kasım 2019 tarihleri arasında TCG BARBAROS fırkateyninde iştirak ederek Akdeniz Kalkanı Harekâtı’nın uluslararası bir boyut kazanması sağlandı.
Ayrıca, 21 Nisan 2020 tarihinde karşılıklı ticari gemi bilgilerinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından geliştirilen bir iz aktarım sistemi üzerinden Pakistan ile paylaşılmasına başlanmış ve Akdeniz Kalkanı Harekâtının uluslararası bir boyut kazanması perçinlenmiştir.
Bahse konu harekâta diğer yabancı deniz kuvvetleri bağlısı personel ve gemilerin de katılımına yönelik çalışmalara kararlılıkla devam ediliyor.
Akdeniz Kalkanı Harekâtı’nın 2006 yılında başlatılmasıyla Türkiye’nin bölgede gösterdiği kararlılık sürekli hale geldi. Cihat Yaycı’nın “Doğu Akdeniz’in Paylaşım Mücadelesi ve Türkiye” isimli kitabında aktardığı bilgiye göre, çoğunluğu Akdeniz Kalkanı Harekatı kapsamında olmak üzere, 2016 yılına kadar bölgede toplam 14 geminin yasadışı faaliyeti engellenmiştir.

Yakın Zamanda Libya Açıklarında Tatbikat Gerçekleştirilmişti
17 Nisan 2020 Cuma günü sabah saatlerinde Türk Hava Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığınca açıklanan bilgiler çerçevesinde önemli bir tatbikat gerçekleştirilmişti.
3 adet KC-135R havadan yakıt ikmal uçağı, 1 adet E7T Barış Kartalı Havadan Erken İhbar ve Kontrol uçağı ile C-130 nakliye uçağının bölgedeki rotalarının bir kısmı sivil trafik takip sistemlerinden gözlemlenmişti. E7T Barış Kartalı uçaklarımız belli dönemlerde bölgede faaliyetlerde bulunduğu için normal karşılandı ancak 3 adet yakıt ikmal uçağının bölgedeki varlığı oldukça dikkat çekmişti. Bölgede gerçekleştirilen eğitime çok sayıda F-16 ve/veya F-4 savaş uçağının da katıldığı tahmin ediliyor.
İlgili Haberler
Özgün Yazı
YouTube

Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.