Eğitim ve test uçuşları devam eden seri üretimin ilk uçağı Akıncı S-1, gövde altında HGK-84 taşırken görüntülendi
Selçuk Bayraktar’ın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Akıncı S-1 ve PT-2’ye ait görüntüler yer aldı. Selçuk Bayraktar, paylaşımında PT-2 ve S-1’in uçuşlarının devam ettiğini belirtti. Bilindiği üzere 2021 Mart ayından itibaren Kuvvet personeli Akıncı TİHA için eğitimlere başlamıştı.
❝Şimşek gibi bir semte atıldık yedi koldan,
Şimşek gibi Türk atlarının geçtiği yoldan… ❞⚡Bugünden;#AKINCI PT2 ve S1'in eğitim, test uçuşlarından…#MilliTeknolojiHamlesi ✈️🐳🚀🌍🇹🇷 pic.twitter.com/epToB17Vap
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) June 23, 2021
Paylaşımdaki görsellerde göze çarpan önemli bir detay ise TUBİTAK SAGE tarafından geliştirilen HGK-84 (Hassas Güdüm Kiti) ile donatılan Akıncı S-1 oldu. Daha önceden MAM-C, MAM-L ve MAM-T ile atışlı test icra eden Akıncı S-1, ilk defa savaş uçaklarının kullandığı bir genel maksat bombasıyla donatıldı.
Bu, iki farklı açıdan Akıncı TİHA için önem arz ediyor. Bunlardan ilki daha önceki testte kullanılan MAM-C, MAM-L ve MAM-T’ye kıyasla 1 tona yakın ağırlığıyla HGK-84, Akıncı’nın taşıma kabiliyetlerinin sınanmasında yeni bir aşamadır. Diğeri ise gövde altı silah istasyonunun ilk defa kullanılmış olmasıdır; 1 tonluk mühimmatı taşıyabilen gövde altı silah istasyonu, SOM ve SOM-J seyir füzelerinin yanı sıra farklı mühimmat kombinasyonlarının veya çeşitli faydalı yüklerin taşınmasına olanak sağlayabilir.

Bilindiği üzere Türkiye, Mk-80 serisi genel maksat bombalarını üretmenin yanı sıra çeşitli özelliklere sahip güdüm kitleri ile söz konusu bombaların fiziksel yapısı üzerinden farklı etkilere sahip mühimmatlar da geliştirip üretmektedir. Örnek verecek olursak MK-82T Termobarik Bomba, NEB (Nüfuz Edici Bomba) ve yakın zamanda ortaya çıkan SERT-82 ve SARB-83 gibi mühimmatlar mevcuttur. Genel maksat bombaları için farklı güdüm kiti ve etki seçenekleri savaş uçaklarının yanı sıra Akıncı için de angajman imkanlarını genişletecektir.
İlgili Olarak
Seri üretimin ilk uçağı olan Bayraktar AKINCI S-1 gökyüzüyle buluştu

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.