TUSAŞ’ın AKSUNGUR SİHA’sından TEBER güdüm kitli mühimmat ilk kez atıldı
T.C. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir TSK’ya yeni bir TEBER Lazer Güdüm Kitli mühimmat ile AKSUNGUR SİHA’dan atış gerçekleştirildiğini açıkladı. Demir sosyal medya hesabı twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “TEBER güdüm kitli mühimmat ilk kez bir İHA’dan atıldı. ROKETSAN’ın ürettiği TEBER’in Aksungur’dan atışı başarılı şekilde gerçekleşti.” ifadelerine yer verdi.
AKSUNGUR SİHA’dan gerçekleştirilen atışta TEBER-82 mühimmatında harp başlığı olmadığı görülmektedir. TEBER-82 mühimmatının 3 metreden daha az cep değeri var. Atışta ise cep değerleri ile paralel bir isabet gerçekleştirildiği görülüyor.
#TEBER güdüm kitli mühimmat ilk kez bir İHA’dan atıldı.🚀@roketsan’ın ürettiği TEBER’in #Aksungur’dan atışı başarılı şekilde gerçekleşti.
➡️ @TUSAS_TR #İstiklâlveİstikbâlimizİçin pic.twitter.com/RRpgWyCqBM
— İsmail Demir (@profismaildemir) September 10, 2020
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen çift motorlu AKSUNGUR ve tek motorlu ANKA+ İHA’lara TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kiti (HGK) ve Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) entegrasyonu da başladı. AKSUNGUR İHA ise 750 kg faydalı yük kapasitesine sahip. Yerli İHA’larımız gerçekleştirilen KGK ve HGK entegrasyonu sayesinde daha etkili vuruş kabiliyetine sahip olacak. AKSUNGUR’un envantere girmesi ile İHA’ların etkinliğinin daha da artması bekleniyor.
AKSUNGUR MALE sınıfı İHA Sistemi: gece/gündüz her türlü hava koşullarında istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevlerini gerçekleştirebilen; EO/IR, SAR ve Sinyal İstihbaratı (SINGINT) faydalı yüklerini ve çeşitli havadadan yere mühimmat sistemlerini taşıyabilen Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı İnsansız Hava Aracı Sistemi’dir. AKSUNGUR 40.000 feet irtifaya çıkabilen ve en zorlu operasyonların tamamlanabilmesine imkan veren iki adet çift turboşarjlı dizel PD-170 motoru kullanacak.
AKSUNGUR İHA 49 saat havada kalarak rekor kırdı
TUSAŞ, yeni rekoru resmi Twitter hesabından duyurdu. 49 saat havada kalarak 59’uncu test uçuşunu tamamlayan AKSUNGUR, 20.000 feet irtifada ay yıldızlı bayrağımızı gökyüzüne çizdi. AKSUNGUR İHA 20 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirilen ilk uçuşta otomatik iniş ve kalkış özelliğini kullanarak 4 saat 20 dakika süren test uçuşunu başarıyla gerçekleştirmişti.
https://twitter.com/TUSAS_TR/status/1301162828997550080
Bayraktar TB2 SİHA, 16 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt’te katıldığı demo uçuşunda yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak rekor kırmış ve Türkiye’nin en uzun süre havada kalan İHA’sı olmuştu. AKSUNGUR 49 saatlik uçuşu ile rekoru çok üst seviyeye taşıdı.
TEBER Güdüm Kiti
TEBER, MK-81 ve MK-82 genel maksat bombalarına vuruş kabiliyetinin artırılması amacıyla entegre edilen bir lazer güdüm kitidir. TEBER, genel maksat bombalarını Ataletsel Ölçüm Birimi (AÖB), Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve Yarı Aktif Lazer Arayıcı Başlığı (LAB) kullanarak akıllı bir silah sistemi haline getirir.
MK-81 ve MK-82 genel maksat bombalarının vuruş kabiliyetini arttırmak için ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER Lazer Güdüm Kiti'nin test görüntüleri. pic.twitter.com/rsTVkZcHFQ
— Defence Turk (@Defence_Turk) June 5, 2018
TEBER kuyruk bölümü, hassas güdüm sağlayacak Ataletsel Ölçü Birimi (AÖB) ve Küresel Konumlama Sisteminden (KKS) oluşmakta olup, sahada kullanıcı tarafından çok hızlı bir şekilde bombaya entegre edilebilmektedir. Bomba gövdesi üzerinde bulunan gömlekler, stabilite ve kaldırma kuvveti sağlamasının yanı sıra, terminal güdüm safhasında da yüksek manevra kabiliyeti sağlamaktadır.
TEBER’in modüler tasarımı, ekonomik ve yenilikçi özellikler sağlamaktadır. Bombaların burun kısmına istenildiği zaman takılabilen yarı aktif Lazer Arayıcı Başlık (LAB), silah sistemine hareketli hedefler karşısında hassas vuruş kabiliyeti kazandırmaktadır. Lazer Arayıcı Başlık (LAB) bölümüne ayrıca yaklaşma sensörü ekleme seçeneği de mevcuttur. Ayrıca, kuyruk bölümü entegre edildiği bombaları tanıyabilme özelliği ile lojistik açıdan kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır.
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.