Almanya, Fransa ile olan savaş uçağı projesinden ayrılıp, Birleşik Krallık’ın yürüttüğü programa katılma ihtimalini değerlendiriyor.
The EurAsian Times tarafından yapılan habere göre Almanya, Fransa ile olan yeni nesil savaş uçağı projesinden ayrılıp, bunun yerine Birleşik Krallık’ın yürüttüğü rakip bir programa katılma ihtimalini değerlendiriyor. Fransa, Almanya ve İspanya’yı kapsayan yeni nesil hava gücünü geliştirmeyi amaçlayan yüksek profilli bir iş birliği programı olan “Future Combat Air System”ın değerinin 100 milyar eurodan (106.38 milyar dolar) fazla olduğu tahmin edilmekle beraber pek çok analist bu programı sıklıkla Avrupa’nın en önemli ve en büyük savunma projesi olarak nitelendiriyor.
Bununla birlikte Londra merkezli yayın kuruluşu The Times’ın yayımladığı son rapora göre Birleşik Krallık liderliğindeki Tempest savaş uçağı projesi, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u gelecekteki savaş uçağını geliştirmede İngiltere ile ortak etme potansiyeline sahip.
Raporda ayrıca, potansiyel bir anlaşmanın habercisi olarak Berlin’in Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının Suudi Arabistan’a teslim edilmesine yönelik itirazlarının kaldırılması için görüşmelerde bulunduğu da belirtildi. Bu görüşmeler, Suudi Arabistan’ın dikkatini Fransız Rafale savaş uçağına çevirmesi sonucu Birleşik Krallık’ın savunma sektöründe 6.000 iş kaybının yaşanması ve savaş uçağı üretiminin on yıl boyunca durması da dahil olmak üzere önemli birtakım endişeleri arttırmasıyla Birleşik Krallık için hayati bir stratejik öneme sahip.

Birleşik Krallık ile Almanya arasında böyle bir anlaşmanın gerçekleşmesi: Londra için zafer, Fransa ile Almanya arasında büyüyen ayrılık
Fransa ve Almanya, enerji ve hava savunmasından diplomatik protokole kadar çeşitli konularda giderek daha fazla anlaşmazlığa düşüyor. Örneğin Paris, Almanya’nın ABD ve İsrail gibi ülkelerin hazır sistemlerine olan eğiliminin, Fransa’nın bu alandaki araştırma ve geliştirme çabalarına zarar verdiği düşüncesiyle, Scholz’un Avrupa ülkeleri arasında hava ve füze savunma sistemleri tedarikini birleştirmeyi amaçlayan “Sky Shield” girişimini eleştirmişti.
The Times’ın raporunda da görüldüğü üzere Almanya Şansölyesi’nin FCAS projesinin aşırı derecede pahalı bir girişim haline gelmesinden ve rakipleri karşısında zemin kaybetmesinden endişe duyduğu, FCAS ile Tempest arasındaki rekabeti gereksiz gördüğü ve bunun yerine ya iki programı birleştirmeyi ya da eğer bu mümkün değilse FCAS’tan vazgeçip Tempest projesine katılmayı tercih ettiğine değiniliyor. Yine aynı raporda Şansölye’nin FCAS girişiminin ilk aşamalarında Fransa’nın havacılık şirketlerine sağladığı ayrıcalıklı muameleden dolayı hayal kırıklığına uğradığına ve Almanya’nın İngiltere’yi bu konuda Fransa’ya göre daha işbirlikçi bir ortak olarak gördüğüne değiniliyor.
İlgili Olarak
Birleşik Krallık, İtalya ve Japonya’dan 6. nesil savaş uçağı için yeni sensörler