Bakan Akar Altay Ana Muharebe Tankının ve Fırtına Obüsünün motorları hakkında açıklamalarda bulundu.
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın yayınladığı son yazısında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yöneltilen sorular kaleme alındı. Bakan Akar, Altay tankının ve Fırtına obüsünün ambargolar nedeniyle geciken motorlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bakan Akar, ülkemizin tank ve obüs motoru üretiminde problemleri olduğuna ve bu durumun milli bir mesele olduğuna dikkat çekti. Yabancı ülkelerden alınan motorların ambargolar nedeniyle verilmediğine ve bu durumun bahsi geçen platformların üretimlerini geciktirdiğini ifade etti. Tankların ve obüslerin motorlara göre tasarlandığını, motorlar teslim edilmeyince platformlara tekrar yapısal düzenleme yapıldığını belirtti.
Bahsi geçen konularla ilgili art niyet aranmaması gerektiğini ve Altay tankının motoru ile ilgili gelişme olduğunu ifade ederek sözlerine devam etti.
Bakan Akar açıklamasında,
“Hem tank ve hem fırtına için motor problemimiz var. Milli mesele. Uluslararası konjonktür vermeyince gecikiyor. Böyle planladık ama adamlar vermeyince ambargo filan geciktiriyorlar. Filanca motora göre tank, fırtına dizayn ediyorsunuz, gelmeyince ona göre yapısal düzenleme oluyor. Bunda art niyet aramamak gerekiyor. Altay motoruna ilişkin gelişme var.” dedi.
Tank Paleti Fabrikası ile ilgili de açıklama yapan Hulusi Akar, “Katar ordusu nerede burada? 4 kere Danıştay’a dava açıldı, bunu reddedilmiş Daireler Kurulu de hayır demiş ve kesinleşmiş. BMC Otomotiv ayrı, BMC Savunma ise sadece Türklerin kurduğu şirket.” ifadelerine yer verdi.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in daha önce yaptığı bir açıklamaya göre ALTAY Ana Muharebe Tankında motor sorunu çözülüyor.
İsmail Demir Altay AMT motoru ile ilgili olarak:
“Bir ülkeyle çalışmalar çok çok iyi noktaya geldi, imzalar atıldı diyebiliriz. Motor için yine B ve C planlarımız var.” ifadelerinde bulunmuştu. Demir ayrıca Altay tankında da kullanılmak üzere Ar-Ge çalışmalarında elektrikli motor için de çalışmaların mevcut tedarik planlarına alternatif olarak devam ettiğini belirtti.
Demir konu ile ilgili olarak yine: “Belli parametreler firmanın da yönetiminde olmadığı için T0 için herhangi bir “deadline” belirlenmedi ancak; güç grubu konusunda birtakım olumlu gelişmeler var ve kısa süre içerisinde takvim başlayabilir.” demişti.
İlgili Olarak
Altay tankının güç grubu için Alman makamlardan izin hâlâ çıkmadı
Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever