Kraliyet Donanması, ABD Donanması ve Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri, 14 Mart’ta üç ülkenin katılımıyla Batı Pasifikte türünün yalnızca ikincisi düzenlenen denizaltı savunma harbi tatbikatına başladı. Tatbikat Çin’in bölgedeki agresif politikalarını arttırmasının ardından İngiltere’nin bölgede varlığını hissettirme çabalarının parçası. İngiltere Savunma Bakanı Williamson henüz yakın bir tarihte, HMS Queen Elizabeth’in ilk operasyonel görevi için Pasifik Okyanusu’na gönderileceğini açıklamıştı.
ABD Deniz Kuvvetleri’ne göre, tatbikata ABD Deniz Kuvvetleri P-8A deniz devriyesi uçakları, Devriye Filosu (VP) 16 “War Eagles”, Kraliyet Donanması Tip 23 (Dük sınıfı) ASW firkateyni HMS Montrose, JMSDF Murasame sınıfı destroyer JS Murasame, bir P-1 JMDPF deniz devriyesi uçağı ve bir JMSDF denizaltı katılacak.
Task Force Seven Two (CFT 72) Komutanı Brian Erickson, “Kraliyet Donanması, Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri ve ABD Donanması, özgür ve açık bir Hint-Pasifik’i destekliyor” dedi. “Bunun gibi egzersizler, birlikte çalışabilirliği geliştirirken, hazırlığı sürdürmeyi ve birbirlerinden en iyi uygulamaları öğrenmeyi sağlarken, ülkemizin bölgedeki çözümünü göstermektedir.”
Üç donanmanın katıldığı ASW tatbikatı, 2018’de, JMSDF helikopter avcısı JS Izumo, Royal Type 23 firkateyninin, HMS Argyll ve ABD Deniz Kuvvetleri denizaltısının ve P-8A deniz devriyesinin katılımını ile Aralık 2018’de yapıldı.
Uçaklar özellikle, Japonya’nın premium ASW yüzey platformu olan JS Izumo’nun, F-35B’nin kalkış yapabilme kapasitesine sahip bir uçak gemisine dönüştürülmesi bekleniyor. F-35 Müşterek Taarruz Uçağı’nın “B” varyantı bir mancınık gerektirmeden kısa kalkış ve dikey iniş yapabilen (STOVL) uçuş güvertesinden kalkış yapabiliyor.
“HMS Montrose Aralık 2018’den bu yana Pasifik’te faaliyet gösteriyor. Donanma ve JMSDF bu önemli bölgedeki zamanımızın en önemli noktalarından biri olacak ”dedi. HMS Montrose komutanı Komutan Conor O’neill. “Kraliyet Donanması, hem Japonya hem de ABD ile uzun bir işbirliği geçmişine sahip ve hepimiz birlikte eğitimden çokça faydalanacağız.” diye belirtti.
İngiliz, ABD ve Japon deniz kuvvetleri komutanları 2016 yılında üçlü bir işbirliği anlaşması imzaladılar.
ABD 7. Filosu, uluslararası ve açık bir Hint-Pasifik bölgesinde müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte güvenlik sağlar. ABD Donanması’nın en büyük numaralı filosu olan 7. Filo, yaklaşık 20.000 Denizcinin bulunduğu yaklaşık 50-70 gemi ve denizaltı ve 140 uçak işletmektedir.
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.