Anadolu Tersanesi’nden yapılacak teknoloji transferi ile Hindustan Shipyard Limited (HSL) Hint Donanması için Filo Destek Gemileri inşa edecek
1.5 ila 2 milyar dolarlık proje kapsamında Filo Destek Gemisi’nin tasarımını yapan TAIS Tersanesi’nin 3 üyesinden biri olan Anadolu Tersanesi’nden HSL’ye teknoloji aktarılacak. Aktarılan teknoloji ile HSL, Hint Donanması’nın Ekim 2021’de sipariş etmesi beklenen 5 adet Filo Destek Gemisi inşa edecek. İlk gemi siparişten 4 yıl sonra, diğerleri ise 10-12 aylık aralıklarla teslim edilecek.
Mart 2020’de Hindistan’ın Filo Destek Gemisi’nin tasarımı için TAIS Tersanesi ile anlaşılmıştı. TAIS Tersanesi anlaşma kapsamında HSL’ye teknoloji transferi, planlama ve mühendislik hizmetleri de sağlayacak. İnşa edilecek gemiler yakıt ikmalinin yanında lojistikle ilgili diğer alanlar ve insani yardım senaryolarında da destek verecek. Tasarım olarak Pakistan için inşa edilen ikmal gemileri ve DİMDEG ile benzer konfigürasyonuna rağmen Filo Destek Gemisi, 45 bin ton deplasman ve 230 m uzunluğuyla bu iki gemiye kıyasla çok daha cüsseli olacak.

TAIS Tersanesi Anadolu Tersanesi, Sedef Tersanesi ve Sefine Tersanesi ortaklığında kurulmuştur. Bünyesindeki tersaneler Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi, LCT Süratli Amfibi Gemi, LST Amfibi Gemi gibi donanma projelerinde ana yüklenicidir.
HSL ise Hindistan’ın doğusundaki Visakhapatnam şehrinde yer alıyor. Şu ana kadar 192 gemi inşa eden ve 2000 defa onarım yapan tersane Hindistan Donanması bünyesindeki birçok gemiyi inşa etmiştir ve onarmıştır.


Politik Sorunlar
Hindistan’ın yakın zamanda Keşmir bölgesi ile ilgili tutumları sebebiyle Türkiye’nin restlerini takiben sözleşmeyi geçici olarak askıya alması Türk firmadan vazgeçilip geçilmeyeceği konusunda soru işaretleri doğurmuştu. Ancak Hindistan Savunma Bakanlığı bünyesindeki bir hukuk dairesinin ve Dışişleri Bakanlığı’nın incelemelerini takiben TAIS ile devam edilmesi yönünde karar alınmıştı. Proje için başvuranlar arasında TAIS 5 gemi için en düşük fiyatı veren firmaydı.
Güvenlik Kaygıları
Pakistan ile sıkı işbirliğinde olmasından ötürü –T129 ATAK taaruz helikopteri ve MİLGEM (Jinnah sınıfı fırkateyn olarak) tedariği ve diğer ortak projeler göz önüne alındığında- Türkiye’nin HSL’ye mühendis ve işçi göndermesi bazı çevrelerden casusluk tehlikesi konusunda endişelere yol açtı. Bunun sebeplerinden biri Filo Destek Gemilerinin inşasının yapılacağı tesisin aynı zamanda Hindistan’ın nükleer başlıklı füze taşıyabilen denizaltılarını da inşa etmesidir.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.