ANKA III ilk mühimmatlı uçuşunu tamamladı.
Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), 1 Eylül günü resmi X hesabından yaptığı paylaşım ile ANKA III’ün ilk mühimmatlı uçuşunu tamamladığını duyurdu. Uçuş görüntülerinde ANKA III insansız savaş uçağının asimetrik yükle, sol kanatta TEBER-82 mühimmatı ile havada olduğu görüldü. Ayrıca TUSAŞ sosyal medya hesabı üzerinden, ANKA III’ün ilk mühimmatlı uçuşuna ait görüntüleri de paylaştı. Yapılan paylaşımda “Tam bağımsız Türkiye yolunda gücümüzün ve kararlılığımızın eseri ANKA III, birbiri ardına kaydettiği başarılarla heyecan ve gurur veriyor. Savunma sanayimiz, yerli ve milli teknolojimizin gücüyle, yarınlara hızla ilerliyor. Vatanımızın güvenliği ve bağımsızlığımızın bekası için, iz bırakmaya devam!” ifadeleri yer aldı.
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu ise yaptığı paylaşımda ANKA III’ün bir kilometre taşını daha geride bıraktığını belirterek, “Mühimmat ile ilk uçuşunu gerçekleştiren milli gururumuz ANKA III, savunma sahasında ülkemize vereceği gücü bir kez daha göstermiş oldu. Bir başarılı adımı daha gerçekleştirmenin gururuyla, daima yükselen hedeflerimize son hızla ilerlemeye devam ediyoruz.” dedi.
Paylaşılan videoda görüldüğü üzere bilinen son uçuşunda ilk kez mühimmat taşıyan ANKA III’ü bir adet HÜRKUŞ eşlik etmekte. Ayrıca sol kanat altı silah istasyonunda bir adet güdüm kitli serbest düşümlü bomba yüklendiği görülmektedir. Buna ek olarak uçuş esnasında gövde altında bulunan gizli silah istasyonlarının kapaklarının açılıp kapanmak suretiyle bu silah istasyonlarının mekanik ve elektronik sistem testinin de yapıldığı düşünülebilmektedir.
TUSAŞ, geçtiğimiz Ağustos ayında ANKA III’ün iniş takımlarını havada kapatarak önemli bir aşamayı daha geride bıraktığını duyurmuştu. Bu bağlamda her geçen gün yeni bir adımı tamamlayan ANKA III’ün bombardıman, istihbarat-keşif-gözetleme (ISR) ve muhtelif elektronik harp amaçları için kullanılması hedeflenmektedir. Ayrıca, radar izini azaltmak amacıyla boya uygulamalarının devreye sokulması, kapak tasarımlarında şevronlu (chevron) yapının kullanılması, kızılötesi izi azaltmak içinse egzoz tasarımının güncellenmesi gibi faaliyetler planlanmaktadır.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.