Arjantin 2022 mali yılı taslak bütçesinde, JF-17 Thunder Block III avcı uçaklarının satın alınması için 664 milyon ABD Doları tutarında bir talep Ulusal Kongre’ye sunuldu. Rusya, ABD ve Hindistan’dan gelen teklifler göz ardı edilerek, bir sonraki süpersonik avcı uçağı için Arjantin Hava Kuvvetleri’nin (FAA) seçiminin hangisi olduğu artık açık ve net.
Talep edilen bütçe ile 12 adet JF-17 Blok III için birim tedarik maliyeti yaklaşık 50 milyon dolar olacak. Bahse konu 664 milyon ABD Dolarlık paketin içerisinde, yeni uçaklara ev sahipliği yapacak tesislerin onarımı ve modernizasyonu için 20 milyon ABD Dolar ayırıldığı ifade edilmektedir. Sözleşme imzalanana kadar diğer ülkelerden hala karşı teklifler gelebileceği aktarılıyor.
JF-17 Thunder Blok III savaş uçağı
Pakistan Hava Kuvvetleri’nin faal kullanımında olan JF-17 Thunder savaş uçaklarının ‘Block III’ modeli, ilk uçuşunu 29 Aralık 2019‘da Chengdu (Çin) CAC tesislerinde gerçekleştirmişti.
Pakistan Hava Kuvvetleri (PAF) tarafından 1 Ocak 2021 tarihinde yapılan açıklamada, “JF-17 Thunder Blok-3’ün ülke içi üretimi resmi olarak Pakistan Havacılık Kompleksi (PAC) Kamra’da, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mücahid Anwar Khan tarafından başlatıldı.” ifadelerine yer verilmişti.
Çin Pakistan Büyükelçisi Nong Rong tarafından yapılan açıklamada ise, JF-17’nin son yirmi yılda Pakistan ve Çin arasındaki ortak girişimler bakımından parlayan bir iş birliği örneği olduğu vurgulanmıştı. Ayrıca Rong yaptığı açıklamada, gelecekteki ortak girişimler için Çin’in sürekli desteğini de garanti etmişti. 62 adet JF-17 Thunder Blok III savaş uçağının ise 2024 yılına kadar Pakistan Hava Kuvvetleri’ne teslim edileceğini belirtti.
JF-17 Thunder Savaş Uçağı
JF-17 Thunder savaş uçağı için çalışmalar ilk olarak 2000 yılının başlarında Çin ve Pakistan ortaklığıyla başladı. 2003 yılının Ağustos ayında ilk uçuşunu gerçekleştiren JF-17’nin son sürümü olan Block III, Aralık 2019‘da ilk uçuşunu gerçekleştirmişti. Çin Halk Kurtuluş Ordusu envanterinde bulunmayan JF-17 savaş uçağının; JF-17 Blok I ve Blok II sürümlerinde olan 100’den fazla savaş uçağı şu anda Pakistan Hava Kuvvetleri’nde hizmet veriyor.
JF-17 Block III modelindeki bazı özellikler:
- KLJ-7A Aktif Elektronik Taranan Dizi (AESA) radarı
- Yeni geniş açılı Başüstü Gösterge (Head-Up Display) ve Füze Yaklaşma Uyarı Sistemi (MAWS) / Radar Uyarı Sistemi (RWS)
- Yeni Motor: Muhtemelen RD-33MK’nın geliştirilmiş bir türevi
Aselsan, ASELPOD Elektro Optik Hedefleme Sistemini JF-17 savaş uçaklarına entegre etmek için 2017 yılında Pakistan ile 24,9 milyon dolarlık bir sözleşme imzalamıştı. Bunların JF-17 Blok II’de kullanılacağı söylenirken, JF-17 Blok III için kullanılıp kullanılmayacağı henüz netleşmedi.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.